Presentatie boek DIY Klarenstraat

Presentatie boek DIY Klarenstraat

Boeken
Door: Petra Starink | 11-07-2017

Boek DIY KLarenstraat AmsterdamHet boek DIY Klarenstraat beschrijft de transformatie van de portiekflat in de U.J. Klarenstraat in Amsterdam-Slotervaart. Op 20 juli wordt het boek om 19.30 uur gepresenteerd tijdens ‘Talk of the Town’ in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Nederland staat vol met naoorlogse portiekflats. Deze type woningen, ooit gebouwd om in de woningnood na de Tweede Wereldoorlog te voorzien, zijn nu grotendeels verouderd, en voldoen niet meer aan de eisen en wensen van huidige bewoners. Heeft de portiekflat nog wel toekomst?

Portiekflats U.J. KLarenstraat

De portiekflat in de U.J. Klarenstraat in Amsterdam-Slotervaart toont aan dat gedateerde portiekflats zeker nog niet afgeschreven hoeven te worden. De flat heeft een unieke transformatie doorgemaakt. Het verloederde gebouw uit 1956, naar een ontwerp van Ernest Groosman werd in opdracht van 30 kopers door Urbannerdam/Vanschagen Architecten getransformeerd tot een eigentijds appartementencomplex met woningen die allemaal verschillend zijn van grootte en indeling. Van de plint tot en met het dak is het gebouw opnieuw verkaveld volgens de individuele wensen van de nieuwe bewoners, die als groep door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap de verbouwing van het casco hebben aangestuurd. Dit boek beschrijft vanuit verschillende standpunten deze succesvolle transformatie. Alle betrokken partijen komen aan het woord, de foto’s van Rufus de Vries vormen een belangrijk onderdeel van het boek.

Winnaar Amsterdam Architectuurprijs 2015

Het architectuurproject ‘Klussen op de Klarenstraat’ is winnaar van de Amsterdam Architectuurprijs 2015 (Gouden A.A.P. 2015,) Beste vier ARC14 Award, Nominatie Zuiderkerkprijs 2014.

Boek

DIY Klarenstraat
Zelfbouw en de herontdekking van de portiekflat

Redactie: Patricia van Ulzen, Rufus de Vries en Antoin Buissink
Met tekstbijdragen van: Sander Gelinck, Arjan Gooijer, Frans van Hulten, Vincent van Rossem, Maaike Schravesande en Patricia van Ulzen.
Fotografie: Rufus de Vries
Ontwerp: Antoin Buissink
Vertalingen N/E: Michael Meert
Uitgever: Jap Sam Books
17 x 24 cm
Nederlands & Engels
248 pagina’s, fc rijkelijk geïllustreerd
ISBN 978-94-90322-66-3
€25,-
De presentatie van het boek is op 20 juli in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam.
Bekijk hier het programma

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.