Samenwerking tussen Nieuwe Instituut en Archis

Actualiteiten, Boeken, Nieuws

Samenwerking tussen Nieuwe Instituut en Archis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-11-2023

Nieuwe Instituut en Stichting Archis gaan een langdurige verbintenis aan. Volume Magazine, het internationale, halfjaarlijkse tijdschrift over architectuur en designcultuur, wordt hiermee een samenwerking tussen beide organisaties.

Vanaf de publicatie van zowel de gedrukte als digitale edities van Volume #63 en #64 in december 2023, fungeert het magazine voortaan als een kruisbestuiving tussen de redactionele inhoud en het onderzoek en de programma’s van het Nieuwe Instituut. Het blad blijft redactioneel onafhankelijk en onder leiding van de huidige hoofdredacteur Stephan Petermann.

Magazine

Volume is een onafhankelijk magazine, dat met twee publicaties per jaar in 45 landen wereldwijd de agenda zet voor architectuur en design. Het hanteert een definitie van architectuur die verder gaat dan ‘het maken van gebouwen’. Het zoekt daarentegen naar ontwerpinzichten, pleit voor breder begrip van sociale structuren en zet zich in voor het herstel van de culturele en politieke relevantie van architectuur. Als wereldwijd ideeënplatform dat architectuur op elke manier, overal en altijd wil belichten, vertegenwoordigt Volume de uitbreiding van architectonische gebieden en het nieuwe mandaat voor ontwerp.

De samenwerking tussen het Nieuwe Instituut en Stichting Archis, de uitgever van Volume, komt voort uit de breed gedragen overtuiging dat de complexe problemen waar de samenleving momenteel mee wordt geconfronteerd alleen gezamenlijk zijn op te lossen. Impact kan worden gemaakt door internationale kruisbestuiving tussen domeinen en sectoren, gekoppelde expertise en het gezamenlijk aanpakken van complexe vraagstukken.

Nieuwe Instituut & Archis

Hoewel dit een nieuwe samenwerking betreft, delen het Nieuwe Instituut en Archis al de nodige geschiedenis. De voorloper van Volume is bijvoorbeeld het voormalige tijdschrift voor Architectuur, Stad en Visuele Cultuur, met een geschiedenis die teruggaat tot 1929. Het fungeerde als een onafhankelijke afdeling van het Nederlands Architectuurinstutuut (NAi), dat op zijn beurt de voorloper is van het Nieuwe Instituut. Nu, bijna twintig jaar later, herstellen de twee organisaties de banden via deze samenwerking.

Nieuwe Instituut en Archis zullen hun eigen middelen in blijven zetten om kennis te verspreiden en discussies te stimuleren. Gezamenlijk zullen de organisaties een reeks lezingen en debatten organiseren op verschillende locaties en werken aan onderzoeksprojecten.

Lancering

De officiële aftrap van de samenwerking en lancering van de eerste gezamenlijke edities van Volume Magazine (#63 en #64) vinden plaats op vrijdag 8 december 2023 tussen 16:00 en 19:00 uur, samen met de opening van de tentoonstellingen Nederland op de tekentafel. 100 jaar toekomstideeën en 100 jaar Mythe Maison d’Artiste.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.