Stadsarchitect Adam Schadee

Stadsarchitect Adam Schadee

Boeken
Door: Petra Starink | 10-08-2016

boek stadsarchitect Adam SchadeeOp 9 september 2016 verschijnt het boek Adam Schadee. Groote zoon van de stad – Stadsarchitect Den Haag 1891-1927 van Koos Havelaar & Marcel Teunissen. Deze rijk geïllustreerde uitgave is tot stand gekomen in samenwerking met de afdeling Monumentenzorg en Welstand van de gemeente Den Haag en verschijnt in de VOM-reeks en laten de veelzijdigheid en kwaliteit van de stadsarchitect van Den Haag zien.

Architect Adam Schadee

Met ontwerpen voor meer dan 200 kleine en grote gebouwen heeft architect Adam Schadee (1862-1937) een fundamentele bijdrage geleverd aan de modernisering van Den Haag. Tijdens zijn dienstverband als bouwkundige van Gemeentewerken vanaf 1891 en als hoofd van de ontwerpafdeling vanaf 1905 groeide de stad explosief en raakte de modernisering van de samenleving in een stroomversnelling.

Gemeentelijk Openbaar Slachthuis

Met ontembare werkijver en snel verworven expertise zorgden Schadee en zijn medewerkers ervoor dat kon worden ingespeeld op de groeiende vraag vanuit de Haagse gemeenschap. Onder zijn supervisie en eindverantwoordelijkheid als ontwerper kwamen innovatieve complexen als de Electriciteitsfabriek, de Tweede Gemeente Gasfabriek en het Gemeentelijk Openbaar Slachthuis tot stand. Schadee hield zich verder bezig onder met het ontwerpen van tramremises, schoolgebouwen, badhuizen, straatmeubilair en kantoren voor de diverse gemeentelijke diensten.

Auteurs

Koos Havelaar is kunsthistoricus, onderzoeker en publicist op het gebied van architectuurgeschiedenis, industrieel erfgoed, reclame- en postgeschiedenis. Marcel Teunissen is als zelfstandig Haags architectuurhistoricus gespecialiseerd in de Haagse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. Hij is actief als onderzoeker, docent en publicist.

Het boek wordt uitgegeven bij WalburgPers in Zuthpen
€24,50
www.walburgpers.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.