SupraSensitivity in Architecture

Boeken

SupraSensitivity in Architecture

Door: Jacqueline Knudsen | 14-10-2016

Binnenkort verschijnt het boek Suprasensitivity in Architecture door Maurice Nio, met  120 spreads van verschillende artworks: suprasensitieve fotografie, tekeningen en details van verschillende internationale kunstenaars en architecten.

In de inleiding legt Maurice Nio uit wat hij bedoelt met Suprasensitiviteit “Vijf jaar geleden heb ik iemand leren kennen met een speciale gave. Hij ziet de dingen alsof ze net uit de sauna zijn gekomen en de vrieskou inlopen. Voor hem zijn alle dingen die hij ziet continu aan het zweten, aan het stomen, aan het dampen, aan het ‘roken’. Het is niet hetzelfde als het zien van een aura.
Een aura hoort meer bij mensen en dieren en is vrij stabiel. Nee, de wasems en dampen die hij ziet, zijn beweeglijk en vaak huizenhoog. Af en toe ziet hij slechts suggesties van vormen, soms vaagjes de contouren, maar meestal zijn de omtrekken geblurd en opgelost. Er zijn geen lijntjes meer. De dingen zijn ‘in zijn ogen’ niet afgebakend, niet vormvast.
Ik heb weleens geprobeerd te visualiseren wat hij ziet. ‘Is dit‘t dan wat je ziet?’, vroeg ik Stephan, toen ik enkele door mij bewerkte beelden op tafel legde. ‘Ja, maar…,’ en wat hij toen exact vertelde weet ik niet meer, maar waar het op neer kwam was dat hij behalve de afbeelding, ook de intentie zag waarmee de afbeelding was bewerkt.
En dat heeft Stephan met alles. Met schilderijen, foto’s, tekeningen, teksten… Wanneer hij dus een krantenartikel leest, ziet hij behalve de woorden ook de intentie waarmee de tekst is geschreven. Toen ik dat hoorde, begonnen ook mijn hersenen te roken. Ik was compleet van slag. “

Centro Pecci

Het verschijnen van het boek valt samen met de opening van een groot museum van moderne kunst in Prato [IT] – Centro Pecci  –  ontworpen door Maurice Nio. Later deze maand, op 25 oktober, wordt de uitgave officieel gepresenteerd in de Nederlandse Ambassade in Rome.

SupraSensitivity in Architecture – Maurice Nio
Uitgeverij Duizend & Een
ISBN  978 90 71346 45 3
prijs € 39,50
formaat 16 x 24 cm; 256 pagina’s

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.