Tentoonstelling installatie ‘Dit is Premsela’ – Een relatie met boeken

Actualiteiten, Boeken, Evenementen, Nieuws

Tentoonstelling installatie ‘Dit is Premsela’ – Een relatie met boeken

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-03-2023

Op zondag 26 maart 2023 opende in het Van Eesteren Museum de tentoonstelling en installatie Dit is Premsela – Een relatie met boeken, gecureerd en ontworpen door de Palestijnse curator Ali As’ad. De tentoonstelling komt voort uit de wens van het Van Eesteren Museum om de objecten uit de museumwoning in de schijnwerpers te zetten en te laten herinterpreteren door hedendaagse ontwerpers en curatoren.

De museumwoning als onderzoeksplek. De grote boekenkast op de onderste verdieping van de woning, is het eerste object dat op deze manier onder de loep is genomen. Deze boekenkast is vooral bijzonder vanwege zijn inhoud. Hij herbergt een deel van de boekencollectie van binnenhuisarchitect, vormgever en voorvechter van de homo-emancipatie Benno Premsela en zijn partner architect Friso Broeksma. De overige delen van de boekencollectie bevinden zich elders.

Dit is Premsela – Een relatie met boeken

As’ad heeft het deel van de boekencollectie dat zich in de museumwoning bevindt, gebruikt als startpunt van een zoektocht naar de overige delen van de boekencollectie van Premsela en Broeksma. Vervolgens heeft hij de collectie bekeken door een hedendaagse queer-lens. Met deze wijze van kijken, probeert As’ad de bredere context van Benno Premsela’s leven, werk en nalatenschap te illustreren.

Hij is daarbij vooral geïnteresseerd om de ontbrekende ruimtes rond en tussen de verspreide collecties te reconstrueren en te speculeren over hoe en waarmee die ruimtes zouden kunnen zijn ingevuld. As’ad keek daarbij naar eerdere tentoonstellingen over Premsela en naar objecten en documenten die hij vond in andere particuliere en institutionele archieven, waaronder het Stadsarchief Amsterdam en het IHLIA-archief in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

In de tentoonstelling en installatie komen naast de boeken ook stukken uit de meubelcollectie van het Van Eesteren Museum terug. Met deze meubels worden Benno Premsela-achtige etalages gecreëerd waar bezoekers kennis kunnen maken met en/of het lezen van de boekencollectie.

Bezoek de museumwoning

Een deel van de boekencollectie van Premsela en Broeksma is te bekijken in de Van Eesteren Museumwoning. Deze is te bezoeken op donderdag t/m zondag. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Tentoonstelling: Dit is Premsela – Een relatie met boeken

  • Data: zondag 26 maart t/m zondag 23 april 2023
  • Tijden: elke donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
  • Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV  Amsterdam
  • Kosten: € 4,00 (vol tarief) | gratis (kortingstarief & kinderen t/m 12 jaar)
  • Klik hier voor tickets

De tentoonstelling Dit is Premsela – Een relatie met boeken wordt mede mogelijk gemaakt door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Stichting Stokroos en Provincie Noord-Holland.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.