Tussen tent en villa

Tussen tent en villa

Boeken
Door: Petra Starink | 22-09-2015

boek tussen tent en villa over vakantieparken in nederlandOp 30 september verschijnt het boek ‘Tussen tent en villa’ van architectuurhistorica Mieke Dings. Het boek laat een uniek overzicht zien van honderd jaar vakantieparken in Nederland. Van Paasheuvel tot Sporthuis Centrum. Ontwerpen van o.a. Gerrit Rietveld en Jaap Bakema.

Hoe ontwikkelde het vakantiepark zich

Iedereen heeft wel eens een vakantie doorgebracht in Sporthuis Centrum, De Roompot, of Landal GreenParks. Nederland telt meer dan 1500 vakantieparken en heeft hiermee een van de hoogste vakantieparkendichtheden in de wereld. Nergens is het vakantiepark met zo veel enthousiasme omarmd als in ons land. Ondanks dit enthousiasme is tot op heden nog maar weinig over de ideeën achter deze populaire vakantieaccommodatie bekend. Waar lagen de eerste parken, waarom lagen ze daar en kwamen er ontwerpers aan te pas?

Door middel van archiefstukken, artikelen, reclamefolders en ansichtkaarten reconstrueert Mieke Dings de ontwikkeling van het vakantiepark. Van primitief tentenkamp tot optimaal belevingseiland. Daarmee biedt het boek inzicht in bijna honderd jaar ontwerpen aan recreatie in Nederland.

Tussen tent en villa bestaat uit drie delen, die staan voor de belangrijkste ontwikkelingsfases van het park.

    • 1920-1960 Vakantiepark als vluchtuit het stadsleven
    • 1960-1980 Vakantiepark als tweede woning voor iedereen
    • 1980-nu Vakantiepark als optimaal belevingseiland.

Aan het einde van ieder deel zijn steeds vijf markante parken uitgelicht. Tussen tent en villa is rijk geïllustreerd met historisch beeldmateriaal en bevat een uitgebreid register.

Mieke Dings is architectuurhistorica. Zij werkt aan verschillende projecten op het snijvlak van (landschaps)architectuur, stedenbouw en communicatie.

Tussen tent en villa
Het vakantiepark in Nederland 1920-nu

Auteur: Mieke Dings
Design: Rick Vermeulen, Marjolijn Verbist
€ 39,50
ISBN 978-94-6208-074-4
544 pagina’s, 17 x 24 cm, geillustreerd (420 kleur)
Uitgever: nai010, met steun van: Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, SNS Reaal Fonds, NHBos, Center Parcs en J.E. Jurriaanse Stichting.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.