Van Gogh Museum.Het gebouw

Boeken

Van Gogh Museum.Het gebouw

Door: Petra Starink | 22-10-2015

Op 20 oktober is het boek ‘Van Gogh Museum. Het gebouw’ verschenen. Het boek presenteert de transparante en technische uitbreiding in beeld en tekst. Fotografen Luuk Kramer en Ronald Tilleman documenteerden het geheel, architect en criticus Maarten Kloos zet de ontwikkeling van het Van Gogh Museum af tegen de boeiende geschiedenis van het Museumplein. Architect Hans van Heeswijk licht het ontwerp toe.

Het schetsontwerp van het nieuwe entreegebouw komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates, het bureau van de overleden Japanse architect Kisho Kurokawa die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de tentoonstellingsvleugel die in 1999 werd geopend. De verdere uitwerking van dit ontwerp door Hans van Heeswijk architecten toont hoe deze vleugel en de nieuwe entree samen een verrassend nieuw geheel vormen.

Quote Hans van Heeswijk

“We hebben ervoor gezorgd dat de hal licht en ruimtelijk is geworden. Het gaat vooral om het licht, we ontwikkelden een unieke draagconstructie voor het glazen dak, waarvan je niets terugziet. En wat je ervaart is licht, ruimte en overzicht. De bezoekers willen niets missen; je zorgt ervoor dat ze direct intuïtief begrijpen waar ze zijn, welke kant ze op kunnen, hoe groot het museum is, hoe lang ze ermee bezig zullen zijn. Dat ze zich thuis en op hun gemak voelen. Dan blijven ze langer en komen ze ook graag nog eens een keer terug.”

Projecten van Hans van Heeswijk

Het bureau van Hans van Heeswijk is bekend om zijn publieke gebouwen. Het Van Gogh Museum is het meest recente en inmiddels vijfde museumproject. In 2014 heropende het Mauritshuis in Den Haag na een flinke, grotendeels ondergrondse, uitbreiding. In 2009 transformeerde het bureau in Amsterdam het gebouw Amstelhof tot satellietmuseum van de Hermitage in St. Petersburg. Een eerder ontwerp is het Graphic Design Museum in Breda (2008) dat nu Museum of the Image/MOTI heet. In juni 2015 werd het museum MORE in Gorssel geopend.

Van Gogh Museum. Het gebouw
auteurs: Maarten Kloos, Axel Rüger, Hans van Heeswijk
€ 29,50
ned ISBN 978-94-6208-262-5
eng ISBN 978-94-6208-261-8
paperback , 108 pagina’s
22 x 28 cm | 125 ills |
fotografie: Luuk Kramer, Ronald Tilleman
Design: Sander Boon
nai010 uitgevers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.