Van stadsie tot stad

Van stadsie tot stad

Boeken
Door: Petra Starink | 09-01-2017

Boek van Stadsie tot stadIn het boek ‘Van stadsie tot stad’ van de Utrechtse journalisten Ton van den Berg en Ad van Liempt wordt ingegaan op de transitie van het slaperige provinciestadje Utrecht in de jaren vijftig tot een stad die in de jaren zeventig weer tot leven is gewekt. Het boek verschijnt in april bij uitgeverij WBooks.

Slaperige provinciestadje

Utrecht is in de jaren vijftig weer het slaperige provinciestadje geworden dat het ook voor de oorlog is geweest. Het herstelt zich snel van de schande die over de stad kwam toen het jarenlang door de collaborerende NSB de ‘Stad der Beweging’ werd genoemd. Dan slaat Utrecht de weg in naar de positie van bruisend hart van Nederland. Het begint met gebiedsuitbreiding: in het oosten, noorden en zuiden snoept Utrecht stukken grond af van de buurgemeenten. Dan worden de nieuwe wijken: Hoograven, Kanaleneiland en Overvecht ontwikkeld en zo verslaat Utrecht tussen 1950-1975 volksvijand nummer één: de woningnood.

Alles voor de vooruitgang

Alles moet nieuw worden. Het Centraal Station gaat eraan, samen met de naastgelegen Stationswijk. Er wordt zelfs een stuk singel gedempt. Alles voor de vooruitgang: de hypermoderne betonkolos Hoog Catharijne moet Utrecht tot ‘winkelhart van Nederland’ maken. Het gevolg hadden weinigen voorzien: om te oeverleven richt het oude centrum zich op, flinke gedeelten worden autovrij, overal komen terrassen en de voorheen ingeslapen stad wordt tot leven gewekt.

Van stadsie tot stad. Utrecht 1950-1975
Auteurs :Ton van den Berg en Ad van Liempt
Paperback, 128 pagina’s
Uitgeverij WBooks, verschijnt 1 april 2017
Illustraties:circa 140, in zwart-wit en kleur
ISBN-13-9789462581869
ISBN-10-946258186X
Taal: Nederlands
€ 24,95

Beeld: WBooks

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.