Vergeten Gebouwen Utrecht in boek

Boeken

Vergeten Gebouwen Utrecht in boek

Door: Petra Starink | 06-04-2020

Doe mee met de crowdfundingsactie en laat de wens van publicist Arjan de Boer uitkomen. Hij wil zijn boek Vergeten Gebouwen uitbrengen waarin de architectuur van bijzondere gebouwen in Utrecht wordt belicht.

Vergeten gebouwen in Utrecht

Utrecht staat vol bijzondere gebouwen waar iedereen zomaar voorbij loopt of fietst. Het zijn niet de bekende monumenten van de stad, maar de panden waarvan bijna niemand het verhaal kent. Dat geldt voor woonhuizen, winkels, fabrieken en kantoren, maar ook voor (voormalige) scholen en kerken. Achter alledaagse gevels schuilen soms spectaculaire interieurs. Veel bijzondere details zijn verborgen in kelders, op zolders of gewoon boven systeemplafonds.

Gebouwen uit de periode 1850-1940

Maandelijks bezoekt en beschrijft Arjan den Boer zo’n vergeten gebouw voor DUIC (De Utrechtse Internet Courant). DUIC geeft nu een boek uit met daarin verhalen over verschillende Utrechtse gebouwen. Arjan den Boer selecteerde en bewerkte voor dit rijk geïllustreerde boek dertig gebouwen uit de periode 1850-1940.

Ontwikkeling bouwstijlen

Het boek laat niet alleen de geschiedenis van elk pand zien, maar ook de ontwikkeling van bouwstijlen: classicisme, neogotiek, Jugendstil, de stijl van Berlage, de Amsterdamse School, Art Deco en Nieuwe Zakelijkheid. Naast aandacht voor architecten en kunstenaars is er ook aandacht voor bewoners en gebruikers.

Crowfundingsactie

De verwachting is dat het boek in juni 2020 kan worden uitgegeven. Om het boek uit te geven is er nu een crowdfundingsactie gestart. Je kunt al doneren vanaf € 10 euro. Bekijk hier de voorwaarden en lees hier meer over de crowdfundingsactie. Met het opgehaalde bedrag worden de productiekosten betaald. Tegenprestaties voor een donatie zijn een gesigneerd exemplaar of een kaart met de vergeten gebouwen in een plattegrond.

Arjan den Boer

Arjan den Boer (1972) studeerde Algemene Letteren met als specialisaties Cultuureducatie en Kunstgeschiedenis. Hij is publicist en rondleider op het gebied van monumenten, architectuur, vormgeving en spoorwegen. 

Fotografie: Arjan den Boer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.