Vrouwen in architectuur

Actualiteiten, Boeken, Nieuws

Vrouwen in architectuur

Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-05-2023

De publicatie ‘Vrouwen in architectuur’ is de eerste in de nieuwe serie Documents and Histories. Met deze reeks belicht nai010 uitgevers ontbrekende stemmen in de architectuur. De uitgave belicht voor het eerst hoe vrouwen in al hun verschillende rollen bijdragen aan architectuur, vroeger en nu.

Ondanks deze uiteenlopende en essentiële bijdrages blijft het narratief van architectuur hardnekkig masculien. Maar vrouwen speelden wel degelijk hoofdrollen in de architectuurgeschiedenis. Dit boek toont de opmerkelijke redenen waarom vrouwen ontbreken in archieven en publicaties en hoe die afwezigheid doorwerkt in de (on)zichtbaarheid van vrouwen vandaag.

Verkenning

Het gaat in deze eerste uitgave om een pluriforme verkenning van meerstemmigheid in de architectuur. Catja Edens reflecteert op de uiteenlopende rollen van vrouwen in de architectuur. Lara Schrijver strijdt met haar essay voor een verschuiving van rivaliteit naar samenwerking binnen de ontwerppraktijk en Indira van ’t Klooster ontwikkelt een vocabulaire die handvatten biedt voor nieuwe analyses.

Setareh Noorani spitst zich verder toe op de ontwikkelingen en de potentie van het alternatieve manieren van archiveren terwijl Carolina Quiroga schrijft over de feministische en participatieve architectuur van Wilhelmina Jansen en Ada Kuiper-Struyk. Daarnaast bevat de eerste publicatie bijdrages van Rixt Hoekstra, Ellen van Kessel, Maria Novas Ferradás, Erica Smeets-

Ontbrekend hoofdstuk

Met het bundelen van deze verhalen voegt de publicatie een ontbrekend hoofdstuk toe aan de architectuurgeschiedenis in Nederland en vormt het een krachtig geluid voor meerstemmigheid in het huidige architectuurdebat. 

Lancering

Tijdens de boeklancering van 15 juni gaan de redactieleden bij het Nieuwe Instituut met elkaar in gesprek over de totstandkoming van dit bijzondere project. De lancering wordt gevolgd door een groots symposium op 16 juni wordt via lezingen, panelgesprekken en interactieve gesprekssessies ingegaan op deze nieuwe manier van kijken.

Meer informatie is te vinden op de website van de Rotterdam Architectuur Maand.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.