Wandel- en fietsgids langs beelden Amsterdamse School

Boeken

Wandel- en fietsgids langs beelden Amsterdamse School

Door: Petra Starink | 24-08-2021

Museum Het Schip heeft De Verbeelding van Plan Zuid, een wandel- en fietsgids door het Plan Zuid van architect H.P. Berlage uitgebracht. De route voert langs bijzondere beelden, vaak onderdeel van woningbouwcomplexen, gemaakt door kunstenaars van de Amsterdamse School. Ze werden destijds geplaatst met de wens ook de gewone man en vrouw in contact te brengen met kunst.

In 1917, de stad groeide en bloeide, nam de Amsterdamse gemeenteraad het uitbreidingsplan van Berlage aan. Ruim tweehonderd architecten ontwierpen vervolgens met enorme bevlogenheid: mooie huizen moesten er komen.

Stadsbeeldhouwer Hildo Krop

Van bijna elk huizenblok in Plan Zuid is de architect nog bekend, maar de kunstenaars die er de vele beeldhouwwerken maakten bleven vaak ongenoemd. Stadsbeeldhouwer Hildo Krop is bij velen bekend, maar in De Verbeelding van Plan Zuid komen ook beelden van vele andere kunstenaars voorbij zoals Chris van der Hoef, Jan Trapman, Flip ten Klooster, Theo van Reijn, Louise Beijerman, John en Antoon Rädecker en Bernard Richter.

Architectuur Plan Zuid

Het is de veelheid en de diversiteit die de wandeling of fietstocht door Plan Zuid tot een verrassende ontdekkingstocht maakt. De architectuur is al bijzonder en de talloze decoraties maken Plan Zuid nog bijzonderder. De beelden prikkelen de fantasie en zijn soms humoristisch en vol symboliek. Vaak verwijzen de beelden naar saamhorigheid of naar mythologische verhalen, met een muze en een faun. Veel beelden zijn geïnspireerd op de straatnamen, vooral in dat deel van Plan Zuid waar de straten naar Griekse goden en helden zijn genoemd. Er zijn ook verwijzingen naar andere culturen zoals overzeese volken en de exotische dierenwereld. En het kind krijgt veel aandacht. Kinderen werden niet meer als kleine volwassenen afgebeeld maar spelend of lerend.

Museum Het Schip brengt De Verbeelding van Plan Zuid uit ter gelegenheid van de officiële museumstatus van De Dageraad. In het museum aan de Burgemeester Tellegenstraat 128 is een nieuwe expositie geopend over de architectuur en kunst in Plan Zuid. Meer achtergronden over de kunstenaars en architecten op de kunstroute is te vinden op Wendingen, het vernieuwde digitale platform over de Amsterdamse School.

De Verbeelding van Plan Zuid, Kunstroute langs de Amsterdamse School
224 pagina’s met veel foto’s
ISBN 978-90-829211-3-7
€ 20 euro, te bestellen via de webshop van het museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.