Welke architectuurboeken mee op vakantie?

Welke architectuurboeken mee op vakantie?

Boeken
Door: Petra Starink | 18-07-2018

De koffers worden of zijn al gepakt, tijd om vakantie te vieren. Op het laatste nippertje nog wat boeken mee! Wat zal het worden, toch maar iets over  architectuur? Bekijk hier een aantal boekentips!

De architectuur van het geluk

Door: Alain de Botton
Uitgebracht in 2006 van de Engelse filosoof en schrijver Alain de Botton. In het boek ‘De architectuur van het geluk’ beschrijft hij de wensen en eisen die wij voor onze huizen hebben. Hij neemt de lezer mee op een reis door de esthetiek van de westerse en oosterse beschavingen en stelt vragen als: waarom verschillen mensen en volken zoveel in smaak en kan een prachtige omgeving ons gelukkiger maken? Geluk kan ook zitten in een mooie stoel of een fraai raamkozijn.
Uitgeverij: Atlas
312 pagina’s
€ 19,90, paperback, met afbeeldingen (zwart-wit)
ISBN 90 450 1276 6

Stadsnatuur maken

Door: Piet Vollaard, Jacques Vink, Niels de Zwarte
Stadsnatuur maken is een inspiratie- en voorbeeldboek voor natuurinclusief ontwerpen in de Noordwest-Europese stad. Het roept op tot het integreren van natuur in het ontwerp van gebouwen en stedelijke buitenruimten. In het boek diverse praktische voorbeelden. De stad is een rijke biotoop met een grote biodiversiteit. Veel dier- en plantensoorten komen inmiddels meer in de stad voor dan in het buitengebied. De auteurs zien natuur als een integraal onderdeel van het stedelijk organisme. Vanuit verschillende invalshoeken; de theorie van ecologie en biodiversiteit worden in dit boek aan de hand van inspirerende en praktische voorbeelden besproken.
De auteurs zijn lid van de stichting De Natuurlijke Stad, een samenwerkingsverband van architecten, biologen en stadsecologen.
Uitgeverij: nai010 com
256 pagina’s
€ 34.95
ISBN 978-94-6208-317-2

Ruimte voor de rivier

Door: Dirk Sijmons. Teksten van Yttje Feddes, Eric Luiten, Fred Feddes, Marc Nolden en anderen
Met Ruimte voor de Rivier is het Nederlandse deltalandschap aangepast aan de huidige klimaateisen. Bij Nijmegen werd een nevengeul onderdeel van een bijzonder rivierpark. In de Noordwaard zijn polders in aansluiting op de Biesbosch omgebouwd tot een karakteristiek krekenlandschap. En bij Wapenveld verrijkt een hoogwatergeul het bestaande landschap op de overgang van de Veluwe naar het IJsseldal. De geweldige operatie is nu vastgelegd in uitbundig geillustreerd boekwerk Ruimte voor de Rivier – Mooi en veilig landschap. In essays van de betrokken rijksadviseurs voor het landschap Dirk Sijmons, Yttje Feddes en Eric Luiten wordt duidelijk waarom de operatie zo succesvol kon verlopen, binnen de afgesproken tijd en binnen het budget. Hoe zorg je voor ruimtelijke kwaliteit in een door techniek en veiligheid gedomineerd apparaat? Welke ideeën lagen ten grondslag aan de ontwerpen, en hoe is het onderscheid tussen de rivieren benut?
Uitgeverij: Blauwdruk
320 pagina’s
€ 49,50
ISBN 978-94-92474-93-3

Publieke werken- Hoeksteen van de Amsterdamse School 1915-1935

Door: Pim van Schaik
De schrijver belicht de architectuur van de Amsterdamse School vanuit de rol die de hoofdstedelijke dienst Publieke Werken speelde als kraamkamer van deze stijlrichting. Alle behandelde objecten bevinden zich dus binnen de stadsgrenzen van Amsterdam. Het boek is onderverdeeld in vier tijdvakken tussen 1910 en 1935 en schetst uitgebreid de ontstaansgeschiedenis en de rol van sleutelfiguren als Van der Mey, De Klerk, Kramer en Krop. Voorts volgen beschrijvingen van woonhuizen, woongebouwen, utiliteitsbouw (veel scholen), interieurs, trappenhuizen, ornamenten, brievenbussen en straatmeubilair.
Uitgeverij: Stokerkade 
288 pagina’s
€ 24,50
ISBN: 9789079156382

100 jaar Nieuwe Haagse School

Door: Marcel Teunissen
In 2018 is het 100 jaar geleden dat de architectuur van de Nieuwe Haagse School zich manifesteerde. Dit leidde tot een grote reeks iconische gebouwen en monumentale stadsbeelden van hoge kwaliteit. Centraal staat de betekenis voor de huidige stad en haar opgaven voor de toekomst. De strakke lijnen en geometrische volumes van de Nieuwe Haagse School vormden, meer dan bijvoorbeeld de Amsterdamse School, de aanzet tot de vorming van de moderne architectuur. Elementen uit de architectuur van De Stijl (met de Papaverhof), Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen in de stroming tot een synthese. De innovatieve woonhotels en de manier waarop de gemeente zorgde voor een harmonieus samenhangend stadsbeeld, zijn zeer inspirerend voor de ontwikkeling van de stad in 2018.

Het boek kijkt naar het verleden en de toekomst van de geliefde architectuurstijl Nieuwe Haagse School aan de hand van thema’s als stedelijke ontwikkeling, hoogbouw, bijzondere woonvormen en bouwkundig detailleren.
Uitgeverij: nai010.com
144 pagina’s
€ 29,95
ISBN 978-94-6208-450-6

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.