Folly Zicht Zag in ruïnes afgebrande Julianakerk

Design

Folly Zicht Zag in ruïnes afgebrande Julianakerk

Door: Petra Starink | 11-05-2020

Ontwerpbureau Zoetmulder ontwierp een folly om de ruïnes van de afgebrande Julianakerk in Rotterdam een nieuwe betekenis te geven. Het minimale ontwerp en de natuurlijke materialisatie versterken de ervaring van deze omgeving.

Gevouwen structuur van wanden

In augustus 2017 brandde de Julianakerk op Heijplaat, in de haven van Rotterdam af. Om deze locatie een nieuwe betekenis te geven heeft Zoetmulder ‘Zicht Zag’ ontworpen. Een folly die uitnodigt voor interactie en het ervaren van de kenmerken van het Julianaplein. De folly bestaat uit een gevouwen structuur van wanden. Eerst open en licht, dan smal, hoog en donker. De folly nodigt je uit en navigeert je door de ruimte en aan het einde opent de folly zich naar de overgebleven structuur van de afgebrande Juliana-kerk.

Folly Zicht Zag

De voormalige kerkzaal is van haar gesloten karakter ontdaan. Wat overblijft zijn zwartgeblakerde bakstenen muren met stukjes stucwerk, gesmolten steen en vervormde stalen kozijnen. Deze ruwe en beschadigde materialen creëren een surrealistische sfeer en vertellen tegelijkertijd het verhaal van de kerk. De materialisatie die het ontwerpbureau koos voor de folly ‘Zicht Zag’ zoekt een contrast, om de beleving van deze omgeving te versterken.

Duurzaam ontworpen

‘Zicht Zag’ is ontworpen met cradle-to-cradle-principes. Alle onderdelen kunnen weer uit elkaar worden gehaald door de messing bouten te verwijderen. De wanden zijn gemaakt van onbehandelde gecomprimeerde basaltpanelen die cradle-to-cradle-gecertificeerd zijn. De kolommen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd hout dat is behandeld met een natuurlijk zwart pigment. Na verloop van tijd zal onder invloed van het weer de kleur mooi verouderen als een natuurlijk patina.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.