GROW door Daan Roosegaarde is eerbetoon aan landbouw

Design

GROW door Daan Roosegaarde is eerbetoon aan landbouw

Door: Petra Starink | 18-01-2021

Het 20.000 m2 lichtkunstwerk GROW van Daan Roosegaarde is een eerbetoon aan de schoonheid en het belang van de agrarische sector. GROW ontvouwt zich als een lichtgevend droomlandschap van golven rood en blauw licht over een enorme akker. Het project is geïnspireerd op wetenschappelijke lichtrecepten die de groei en weerstand van planten kunnen verbeteren. Het kunstwerk maakt onderdeel uit van het artist in residence- programma van de Rabobank.

Dansende lichten

GROW bestaat uit een op design gebaseerd lichtrecept dat verticaal over een 20.000 m2 groot akker op preiplanten (Allium porrum) schijnt. Je ervaart het kunstwerk als ‘dansende lichten’ over het enorme landbouwveld. Het licht is poëtisch, en geïnspireerd op technologieën uit de lichtwetenschap die hebben aangetoond dat bepaalde ‘recepten’ van blauw, rood, en ultraviolet licht de plantengroei kunnen bevorderen en het gebruik van pesticiden tot wel 50% kunnen verminderen.

GROW, een levend cultureel kunstwerk

De film GROW laat de ontwikkeling van dit stralende droomlandschap zien en hoe de schoonheid van licht planten kan helpen. GROW kan goed zijn voor de natuur maar geeft ook hoopvol licht naar mensen. Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord ‘agricultuur’ door het landschap opnieuw te formuleren als een levend cultureel kunstwerk.

Twee jaar ontwikkeling door Daan Roosegaarde

GROW is onderdeel van het artist-in-residence programma van de Rabobank. Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers en experts hebben GROW gedurende twee jaar ontwikkeld, op basis van expert sessies met Studio Roosegaarde, Wageningen University & Research, Springtij Forum en het World Economic Forum in Davos. GROW is het eerste kunstwerk in een nieuwe reeks droomlandschappen van Studio Roosegaarde.

Beeld: Studio Roosegaarde

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.