Interactieve wandinstallatie uit blokjes PET vilt

Design

Interactieve wandinstallatie uit blokjes PET vilt

Door: Petra Starink | 09-12-2020

Voor het Burgerweeshuis van Aldo van Eyck in Amsterdam-Zuid maakte Sanne van de Goor ‘Speelwerk’. Een interactieve wandinstallatie bestaande uit 1752 blokjes PET vilt bekleed met wolvilt. De blokjes draaien om een as en veranderen hierdoor van kleur. Met van Eyck in gedachte, refereert Speelwerk aan de verankerde spel-elementen in de architectuur van het voormalige weeshuis. Het patroon is het gebouw van bovenaf. Bouwfonds Project Development gaf Sanne de opdracht om de akoestiek in de voormalige feestzaal te verbeteren en hierbij naar de historie van het Rijksmonument te verwijzen.

Aldo van Eyck

Het Burgerweeshuis is in 1960 ontworpen door Aldo van Eyck als een plek om te spelen en leven. Van Eyck, een expert op het gebied van de leefwereld van kinderen, verankerde beide functies – het spelen en het leven – in de architectuur van het gebouw, aan de hand van talloze doorkijkjes, lachspiegels, verzonden speelplekken en hoogteverschillen. 

Burgerweeshuis

Tot 1993 heeft het gebouw gediend als weeshuis. Sinds 2014 is het weeshuis Rijksmonument. In 2018 heeft Bouwfonds Project Development (BPD) intrek genomen in het pand. Het weeshuis werd volledig in ere hersteld en geschikt gemaakt als kantoor.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.