Magazine Young Design NL 2018

Design, Magazine

Magazine Young Design NL 2018

Door: Jacqueline Knudsen | 17-10-2018

‘Ze zijn nog steeds aanstormend en veelbelovend, maar draaien al een tijd mee in de creatieve wereld. De talentvolle dertigers zijn nog net geen gevestigde namen. Ze tonen energie, gedrevenheid, ambitie, durf en een geloof in de toekomst.’ Zo begon designkenner Viveka van de Vliet vijf jaar geleden haar eerste artikel van wat de langstlopende serie in de geschiedenis van ArchitectuurNL zou worden. Meer dan 30 getalenteerde ontwerpers kregen al een podium. De serie geeft een goed tijdsbeeld van jong ontwerptalent in Nederland. Op de Dutch Design Week lanceren we de eerste Young Design NL special, met 19 portretten van jonge talenten.

Feest of lijdensweg

De designers zijn zorgvuldig gekozen, ze zijn niet net afgestudeerd en ook niet de gevestigde namen als Marcel Wanders en Richard Hutten. Hun designs zijn nog geen klassiekers maar er zijn ontwerpen bij die zeker die potentie hebben. De onderlinge diversiteit is groot. De een ontwikkelt zijn eigen machines en gereedschappen om tot nieuwe producten te komen, zoals Floris Wubben of Rick Tegelaar. De ander ontwikkelt zich pijlsnel zoals Studio Drift doet met veel recent nieuw werk en een solo-expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam. Of Joris Laarman met rondreizende solo-exposities in Amerika en een 3D geprinte brug in Amsterdam op zijn naam. De een vindt ontwerpen een feest, de andere een lijdensweg, maar allemaal doen ze het met verve en al de geportretteerde talenten verdienen bewondering en respect.

Verwondering en verrijking

Een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben de jonge ontwerpers wel. Ze zijn ondernemend, vertonen een grote inzet en schuwen geen experiment, onderzoek of toepassing van nieuwe techniek. Ook begeven ze zich graag buiten hun eigen wereld en zoeken samenwerking met andere disciplines. Zo ontstaan nieuwe beelden en producten die, net als kunst dat kan, verwonderen en bovenal onze geest aan het kantelen brengen en vaak verrijken.

Young Design NL op DDW

Tijdens de Dutch Design Week (20-28 oktober 2018) wordt het magazine Young Design NL te koop aangeboden op diverse locaties in Eindhoven. Op Strijp S o.a. bij Yksi aan de Torenallee 22-04, in het Veemgebouw en het Klokgebouw, en door enkele exposerende designers die in het blad staan, zoals Thier&van Daalen aan de Populierenweg. Ook is de Young Design Special uiteraard te vinden op de Graduation Show van de Design Academy Eindhoven in de voormalige Campina Melkfabriek (Hoek Kanaaldijk-Zuid en Hugo van der Goeslaan), in de Kazerne (Paradijslaan 2-8) en op Strijp R in het restaurant van Piet Hein Eek (Halvemaanstraat 28).

Young Design thuis?

Liever het magazine thuis laten sturen? Young Design NL is ook voor slechts 5 euro te koop via onze webshop. De abonnees van het magazine ArchitectuurNL ontvangen de Young Design NL tegelijk met de volgende editie van ArchitectuurNL.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.