NEXT UP: Dutch Design van een betrokken post-crisis generatie

Design, Exposities

NEXT UP: Dutch Design van een betrokken post-crisis generatie

Door: Jacqueline Knudsen | 18-02-2016

In cultureel platform Kazerne in Eindhoven staat vanaf zondag 21 februari de overzichtstentoonstelling NEXT UP – Jeroen Junte: Dutch design van een betrokken post-crisis generatie. Met deze expositie schets gastcurator Jeroen Junte een overzicht van de jongste lichting Dutch designers. Met bijna 200 werken van meer dan 60 ontwerpers – waaronder Marjan van Aubel, Teresa van Dongen, Dave Hakkens, Dirk van der Kooij, Arnout Meijer, Aliki van der Kruijs, Lex Pott, Thomas Vailly & Laura Lynn Jansen, Sander Wassink en Jolan van der Wiel – wordt voor het eerst de generatie in kaart gebracht die is gevormd in de kredietcrisistijd. Junte: “Betrokkenheid en onbevangenheid zijn opvallende eigenschappen van deze jonge ontwerpers. Ze denken in kansen en oplossingen, niet in problemen en obstakels.”

NEXT UP is internationaal de eerste expositie die een beeld schetst van de volle breedte van het post-crisis design. De jonge generatie ontwerpers bouwt voort op de onderzoekende en kritische mentaliteit van Dutch design maar streeft tegelijkertijd naar een positieve bijdrage aan maatschappelijke vraagstukken. Deze betrokken ontwerpers roepen niet alleen vragen op maar zoeken ook naar antwoorden. Instinct en intuïtie zijn daarbij even belangrijk als conceptuele diepgang of een kritische houding. Ze zijn denker en doener ineen.

Pragmatisch idealisme

Gastcurator Jeroen Junte over NEXT UP: “Ja, uiteraard zijn de jonge ontwerpers van nu gevormd door de economisch crisis. Grondstoffen raken uitgeput, energie wordt schaars en globalisering dwingt tot nieuwe, kleinschalig productie. Dat vraagt om betrokkenheid en daadkracht. En nee, ze zitten dus niet bij de pakken neer. Ze zijn ondernemend en wisselen industrie en productie in eigen beheer moeiteloos af. Ze zijn pragmatisch en trekken zich niets aan van bestaande grenzen tussen kunst, design, wetenschap en zelfs dienstverlening. Ze kiezen hun eigen weg – en die weg gaat omhoog. Ze zijn next up!”

9 thema’s

NEXT UP is verdeeld in 9 urgente thema’s die niet alleen de NEXT UP-generatie kenmerken maar het volledige designveld:

 1. functionele concepten (Storytelling)
 2. 3D-printen en open design (Do It Ourselves)
 3. pure materialen en vormen (Making More From Less)
 4. bio-design en duurzaamheid (Beyond Green)
 5. oprukkende digitalisering (Dematerialize)
 6. technologie toegankelijk maken (Slowtech)
 7. sociale interactie als product (At Your Service)
 8. innovaties in hergebruik (Upcycling Recycling)
 9. kleinschalige en procesmatige productie (Perfect Imperfection).

Designcriticus Jeroen Junte

Jeroen Junte is freelance designjournalist, curator, moderator en eventorganisator. Hij werkt vast voor de Volkskrant, het internationale magazine Frame en maandbladen als Elle Deco, ArchitectuurNL en is auteur van diverse designboeken. Sinds 2012 organiseert Junte in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam het tweemaandelijkse live magazine Design Matters.

Data 20 februari tot en met 26 september 2016
Locatie De Kazerne Paradijslaan 2-8, 5611 KN Eindhoven
Open dagelijks open van 11:00 tot middernacht, ook voor koffie, lunch, borrel en diner.
De toegang tot de expo en wifi is gratis.
Kijk voor de volledige lijst van exposerende designers op www.kazerne.com

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.