Object Rotterdam 2017 bruist van ontwerptalent

Design, Evenementen

Object Rotterdam 2017 bruist van ontwerptalent

Door: Jacqueline Knudsen | 10-02-2017

Dit weekend staat het ss Rotterdam weer in het teken van design tijdens OBJECT Rotterdam 2017. Diversiteit van ontwerpdisciplines vindt Anne van der Zwaag, die de beurs samenstelde, belangrijk. Ook de combinatie van gevestigd en jong talent is een van de speerpunten, en die staan ook letterlijk rijp en groen door elkaar. ‘De opstelling is ingegeven door wat goed bij de ruimtes past waarin de objecten staan opgesteld, die zijn zeer divers. En ook hebben we gekeken naar welke ontwerpen goed bij elkaar passen. Daarbij is vooral gekeken naar kleuren en materialen’ aldus Van der Zwaag. Met 80 presentaties van 150 ontwerpers is dit de grootste editie tot toe. De expositie strekt zich over 5 dekken uit. Nieuw op Object 2017 ten opzichte van voorgaande jaren zijn een design-veiling op zondag en een opstelling in de machtige machinekamers van meer dan 100 designstoelen van Rietveld tot nu, door de Workshop of Wonders.

Metrobank

Op de kade voor het SS Rotterdam staat het eerste object: De New York Metrobank in beton. Hieke Aardema startte 5 jaar geleden met de productie van deze iconische stoere bank in hout. Met haar bedrijf GjaltProducties presenteert ze nu het eerste exemplaar in beton, voor de openbare ruimte. De bank is ontworpen in 1973 door Robert Iezzi in opdracht van de New York Port Authority, bedoeld voor wachtende reizigers in de havens en in de stations van de subway. Een dijk van een ontwerp, vind Aardema ‘Toen ik die bank zag, wist ik meteen: die wil ik produceren. Ik hoorde dat ze in New York na 40 jaar worden vervangen door metalen banken. Om het ontwerp niet verloren te laten gaan heb ik de ontwerper, die is nu 83, en de Authority benaderd om te vragen of ik het ontwerp mocht produceren. Ik maak de baken in diverse soorten hout. Speciaal voor Object heb ik het prototype van de Metrobank laten beschilderen door graffiti-artiesten (writers) van naam uit de hele wereld. Ik vind dat goed bij elkaar passen, want in de jaren 70 ontstond de graffitibeweging en de writers bekeken hun pieces op de treinen vaak zittend op deze banken, die nog steeds worden aangeduid als writers benches.” Zondag wordt deze Writers Bench geveild op de Designveiling.

B-dek

Die Designveiling vindt zondag 12 februari om 15 uur plaats in de Odyssee Room. Daar kunnen bezoekers het hele weekend de objecten bekijken, variërend van stoelen van Rietveld, Charles en Ray Eames, Piretti en Martin Visser tot tafels van Gispen en Eek. Maar ook platenhoezen, affiches en tijdschriften, vazen van Copier en Mobach, lampen, tassen, beelden, telefoons. Ook worden er stukken geveild van enkele jonge designers die exposeren op Object 2017.
Naast de Odyssee Room start op het B dek de tour die de bezoeker voert langs alle objecten van de designbeurs. In het midden van de rijk gedecoreerde La Fontaine zaal staan drie versies van de eerder genoemde Writers Bench opgesteld. Daaromheen presenteren 21 ontwerpers hun objecten. De klokken en sieraden van Urban Fabric zijn gebaseerd op stadsplattegronden en minuscuul met laser gesneden uit metaal. Bas Vellekoop presenteert er zijn geometrische tafellampjes in drie kleuren aluminium. Don Zweedijk van de mogelijkheid staat voor de tweede keer op Object en presenteert er een stoel en wandkast, die hij maakte met de mensen van het Maliegilde, een beschutte metaalwerkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onno Adriaanse laat een lamp schijnen door twee draaiende geperforeerde cirkels en laat zo een bijzonder lichtspel verschijnen. De natuurlijke stoelen van Paul Salet en behang van Workingbert staan mooi tussen de Marble Earth kast met de prints van Google Earthbeelden Bart Joachim van Uden  en de glazen objecten van Joeny

 Zwembad en machinekamers

Design agency Tuttobene richtte een veelzijdige presentatie in met werk van 16 Nederlandse ontwerpers rond het zwembad, een ontwerp van architect Huig Maaskant, in de buik van het schip. In de kleedhokjes hangen o.a. de schilderachtige spiegels van Tjimkje de Boer en de VAPOUR Light – Studio Thier&vanDaalen (zie ArchitectuurNL 01 2017) Op de bodem van het zwembad en rondom staat werk van o.a. David Derksen en Lex Pott, Vantot, Rick Tegelaar, Alex de Witte, Mieke Meijer en Klaas Kuiken (ArchitectuurNL 02 2017). Was vorig jaar het vooronder en het trossendek ingericht voor Object, dit jaar kunnen bezoeker ronddwalen in de machtige machinekamers van het schip. Daar heeft Workshop of Wonders een presentatie ingericht van 100 jaar stoelontwerp in 99 modellen.

Queens Lounge en Promenadedek

Via 4 door designers ingerichte scheepshutten bereikt men het P-dek met de mooie Queens Lounge. Hier staan Nederlandse meubelmerken zoals Quodes en Functionals naast zelfstandige makers onder wie Dimitri Kruithof, Jeroen Wand en het jonge architectenlabel Fabrikoos. De tapijten van Lizan Freijsen staan wondermooi bij de kasten en doosjes van Chris Ruhe. Ook het keramische atelier Cor Unum is vertegenwoordigd, onder andere met de vazen van Roderick Vos.

De tour leidt tenslotte naar het lichte Promenadedek, waar zo’n veertig jonge ontwerpers nieuw werk presenteren. O.a. een wiskundig aandoende constructie van dunne houten latjes, een ontwerp van Luuk de Wit, die in 2016 afstudeerde aan de HKU product design. Robuuste Staaflampen van Roy Wormsbecher, een houten Chesterfield van Valentijn Rieb, een ladekast Schub van Simoon van der Drift, meubels van Ward Wijnant, Visser & Meijwaard, en de metalen kubussen van Anne Rose Regenboog. En er is nog veel meer bijzonder design te bewonderen en te koop, te veel om op te noemen. Een bezoek zeker waard, en neem de tijd!

OBJECT
ss Rotterdam,  3de Katendrechtsehoofd 25,  Rotterdam
Vrijdag 10 t/m zondag 12 februari 11.00 – 19.00 uur
Entree 10 euro, kinderen tot 12 jaar gratis

Tekst en fotografie Jacqueline Knudsen

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.