Play! Meubels van Quinten Lokhorst

Design

Play! Meubels van Quinten Lokhorst

Door: Jacqueline Knudsen | 05-02-2019

De jonge meubelontwerper Quinten Lokhorst maakte voor zijn afstuderen het ontwerp Play! Een tafel en twee stoelen die in een handomdraai de ruimte in functie laat wisselen: van eethoek tot lounge, ideaal voor kleinbehuisden. De meubels zijn slim uitgedacht en met vakmanschap gemaakt. Het praktische concept wist Lokhorst zó goed vorm te geven en detailleren dat Play! meteen in de prijzen viel.

In 2018 is Quinten Lokhorst met zijn collectie Play! afgestudeerd aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Amsterdam. Het HMC leidt op in het ontwerpen en vervaardigen van interieurs en meubilair van hout. Tijdens stages heeft Lokhorst (1993) zich ook bekwaamd in andere materialen als beton, epoxy en staal. Het resultaat hiervan is terug te zien in zijn eindwerkstuk, een verstelbare tafel en stoel in hout en staal.

Form follows function

Lokhorst: ‘Aanleiding voor mijn ontwerp is de trend naar kleiner wonen. Kleinbehuisden hebben soms slechts één ruimte, waarin wordt geslapen, gestudeerd, gegeten en gelounged. Die combinatie van meerdere functies vraagt om ruimtebesparende en multifunctionele oplossingen.’ Lokhorst ontwierp en bouwde drie meubelstukken, een tafel en twee stoelen, die in meer standen te gebruiken zijn, een loungestand en eetkamerstand. ‘De dubbele functie is uitgangspunt van mijn ontwerp. Vanuit de functie heb ik de vorm ontwikkeld en de materialen gekozen. Ik heb daarbij het ontwerp zo slank en strak mogelijk gemaakt.’ Verder ontwerpt hij op gevoel, het moet goed voelen en lekker zitten.

Slim mechanisme

‘In de armleuning van de stoel zit een messing pen, trek je die uit, dan kantelen de achterpoten, zitting rug- en armleuning naar achteren en verandert de eetkamerstoel in een loungestoel. Er is ook een tussenstand, om aan tafel wat meer achter te kunnen overleunen.’ De stoel is gemaakt in zwart gepoedercoat staal, gelamineerd kersenhout en verbindingen in messing. De poten van de tafel kun je 130 graden draaien, zodat hij als salontafel of als werk- en eettafel kan functioneren. ‘Het mechaniek van de tafel is heel eenvoudig, beide poten hebben één draaipunt, en het tafelblad zorgt dat de tafel stabiel staat, zonder dat poten of blad moeten worden vastgezet.’ Het stalen tafelblad meet 800 x 1200 mm, je kunt er met zijn vieren aan eten. De houten poten en het stalen blad sluiten perfect op elkaar aan.

Eindhoven, Amsterdam en Milaan

Met zijn afstudeerontwerp wint Lokhorst een Baars & Bloemhoff Talent Award, uitgereikt aan de meest getalenteerde afstudeerders van de HMC’s in Rotterdam en Amsterdam. Tijdens de Dutch Design Week 2018 zijn de prijswinnaars waaronder Play! te zien in Broeinest Eindhoven en begin december op Meesterlijk in de Westergasfabriek in Amsterdam. Ondertussen werkt hij aan zijn eigen ontwerpbureau Studio Lokhorst in Amsterdam, waarmee hij interieurs ontwerpt en bouwt. Samen met enkele medeafstudeerders van het HMC gaat hij in april 2019 naar de Salone in Milaan. Daar presenteert hij een verbeterde versie van de stoel Play! die nog lekkerder zit.

studiolokhorst.nl

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 1 van 2019

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.