Seven chairs van Ineke Hans

Seven chairs van Ineke Hans

Design, Evenementen
Door: Petra Starink | 03-09-2015

Seven chairs in seven days van Ineke HansIedere dag op een andere stoel zitten? In Superbox in het Stedelijk Museum  Amsterdam zijn vanaf 5 september zeven stoelen te zien van ontwerpster Ineke Hans. De stoelen zijn genoemd naar de zeven dagen van de week.

Iedere dag op een andere stoel

In de Superbox worden de nieuwste aanwinsten op het gebied van vormgeving getoond. De Superbox is genoemd naar de kast ontworpen door Ettore Sottsass, die in 2014 in de eerste editie van Superbos werd getoond. De Superbox, waarin de stoelen getoond worden, is speciaal voor het museum ontworpen door EventArchitectuur. De serie van Ineke Hans Seven Chairs in Seven Days bestaat uit zeven stoelen die vernoemd zijn naar de dagen van de week. De stoelen zijn gemaakt van underlayment, een goedkoop type multiplex.

Archetypische vormen

Ineke Hans bedacht de serie in 1993 als een ‘snel intuïtief project’, vlak voordat ze naar Londen vertrok om aan de Royal College of Art te studeren. Tot in 1995 werkte ze aan de serie tijdens haar vakanties in Nederland, waarmee ze zocht naar een eigen signatuur. Ze wilde zich ontdoen van de invloed van Bořek Šípek, bij wie ze enige tijd heeft gewerkt en de Arnhemse Oktobergroep. Bij hen namen decoratie en de meer ambachtelijke kant van de vormgeving een belangrijke plaats in. Voor deze reeks stoelen gebruikte Ineke Hans heldere, archetypische vormen, die de zeggingskracht hebben van een pictogram.

Axel en Heike Varekamp, die de serie in haar geheel kochten in 1995-1996, schonken de stoelen onlangs aan het Stedelijk Museum.

De tentoonstelling is te zien tot en met 25 oktober in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Beeld: Ron Steemers- Stedelijk Museum Amsterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.