Architectuur­plaquette is te voorbarig

Inspiratie

Architectuur­plaquette is te voorbarig

Door: Peter de Winter | 07-06-2018

Stichting Architectuur­plaquette benadrukte woensdag 6 juni op de Provada met de uitreiking van veertien architectuurplaquettes de noodzaak van samenwerking bij bouwprojecten. De plaquette is een bordje – ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben – dat op de gevel bevestigd wordt en informatie bevat over het gebouw en de makers.

Stichting achter de architectuurplaquette

De stichting achter de plaquette komt voort uit de vriendenvereniging van het Nieuwe Instituut alias het NAi. Architecten en in hun kielzog projectontwikkelaars vertellen graag waarom ze het bordje graag naast de voordeur van hun gebouwen zien hangen. De architectuurplaquette is echter geen keurmerk. Iedereen die trots is op ‘zijn’ gebouw kan voor ruim 1100 euro een exemplaar bestellen. En precies daar wringt de spreekwoordelijke schoen. Dat een gebouw een prijs wint en daarom een plaquette verdient, is onzin. Denk aan het Metzo College dat in 2006 de Scholenbouwprijs won. Dat gebouw bleek lek als een mandje en het binnenklimaat deugde van geen kant.

Schoonheid van gebouw

Overigens begrijp ik best dat architecten de schoonheid van hun gebouw graag benadrukken of dat een projectontwikkelaar uitdrukking wil geven aan zijn blijdschap over een goed verlopen samenwerkingsverband, maar wie bepaalt wat goed is?

Vraag het de gebruikers

Het lijkt mij niet dat de architect de aangewezen persoon is – een slager keurt zijn eigen vlees niet. Vraag het de gebruikers. Wat mij stoort, is de onherroepelijkheid van het idee. Eenmaal naast de deur geschroefd, zal het bordje er tot in lengte van dagen blijven hangen en dát vind ik veel te voorbarig. Een gebouw moet zijn kwaliteit eerst bewijzen. Pas in de loop van de tijd wordt duidelijk of het programma van eisen door de architect goed ingevuld is en of dat zo is, daarvoor moet je bij de gebruikers (en de passanten) van datzelfde gebouw zijn. Het lijkt me dus beter de plaquette te plaatsen om pas na een jaar of vijf te beslissen of het bordje definitief mag blijven hangen.

Peter de Winter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.