Binnenkijken in een Iconic House in Nederland

Inspiratie

Binnenkijken in een Iconic House in Nederland

Door: Petra Starink | 27-07-2020

Veel mensen houden deze zomer vakantie in eigen land. Eindelijk eens tijd om te ontdekken hoeveel architectonische huizen er in Nederland zijn. In de grote steden als Rotterdam, Amsterdam en Utrecht kun je al binnenkijken in 20 moderne museumwoningen, maar bezoek bijvoorbeeld ook eens het Van Doesburg Rinsemahuis in Drachten.

Van Doesburg Rinsemahuis, Theo van Doesburg

Inspirerende huizen

Huizen waarbij architecten en hun opdrachtgevers hun vernieuwende ideeën over wonen hebben vormgegeven zijn inspirerend. Voor de voorlopers van nieuwe ontwikkelingen in de architectuur, de avant-garde architecten die de Nederlandse architectuur wereldwijd op de kaart hebben gezet, fungeerde het particuliere huis vaak als laboratorium om nieuwe technologieën uit te proberen, materialen te testen of nieuwe opvattingen over de ideale plattegrond.

Geschiedenis van een huis

De meest bijzondere van deze huizen zijn nu museum; van chique villa tot bescheiden appartement in een sociaal woningbouwcomplex. Hun bewonersgeschiedenis is vaak opmerkelijk, waardoor een bezoek niet alleen over architectuur, techniek of esthetiek gaat, maar ook over sociale omstandigheden, familierelaties, en soms zelfs hele familiedrama’s.

Iconic Houses Netwerk

Twintig moderne museumwoningen in Nederland zijn verenigd in het Iconic Houses Netwerk. De belangrijkste architecten uit de vorige eeuw zijn hierin vertegenwoordigd. In 2012 besloot een internationale groep professionals die moderne museumwoningen runnen om het Iconic Houses Netwerk te vormen tot platform voor kennisuitwisseling, samen te werken en nieuwe activiteiten te ontwikkelen. Zoek op de website op land en zie in één oogopslag aan welke huizen uit de recente architectuurgeschiedenis een bezoek kan worden gebracht.

Sybold van Ravesteyn huis, Sybold van Ravesteyn
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.