Zes redenen waarom elke architect een 3D-printer moet hebben

Blog

Zes redenen waarom elke architect een 3D-printer moet hebben

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-07-2018

Architecten hebben veel baat bij de inzet van 3D-printen om prototypes te maken. Een goed voorbeeld hiervan is een project van Sweco dat is opgezet om 280 hectare in Colombo, Sri Lanka te bebouwen. Sweco, het grootste architecturale en technische adviesbureau in Europa, erkende de noodzaak voor een rapid prototyping tool, zodat zij dagelijks onder grote tijdsdruk nieuwe modellen konden maken. Met behulp van een 3D-printer brengen zij nu hun ideeën tot leven, in alle fasen van het project. Siert Wijnia, medeoprichter en CTO van Ultimaker, een wereldwijde producent van desktop 3D-printers, geeft in dit artikel zes redenen waarom elke architect een 3D-printer in zijn kantoor zou moeten hebben.

1. Inzicht in het totaalbeeld met 3D-printen

3D-printen helpt bij het begrijpen van complexe concepten. Het kan lastig zijn om een bepaalde ontwerpverandering of een nieuw ontwerpidee te visualiseren. Een fysiek 3D-geprint model geeft in zulke gevallen meer duidelijkheid dan een visueel model op een scherm. Een tastbaar prototype kan immers vanuit verschillende hoeken bekeken worden.

2. 3D-printen bespaart tijd

Een model maken met behulp van een 3D-printer kost aanzienlijk minder werkuren dan wanneer een maquette op een traditionele manier wordt gemaakt. Bovendien hoeft er niet langer gewacht te worden tot leveranciers onderdelen met de hand hebben geproduceerd en bezorgd. Steeds meer desktop 3D-printers zijn tegenwoordig gemakkelijk te gebruiken, met één druk op de knop wordt het ontwerp geprint. Tijdens het printen kan er tijd besteed worden aan andere werkzaamheden.

3. Modellen in een vroeg stadium

De snelheid waarmee prototypes in 3D worden geprint, stimuleert ook om al in een vroeg stadium van het project een prototype te maken. Daardoor is er vanaf dag één goed inzicht in het model en kan deze samen met de klant beoordeeld worden. Dit heeft als voordeel dat feedback continu zichtbaar gemaakt wordt middels een nieuwe print. Het risico op onbevredigende resultaten later in het project wordt hiermee tot een minimum beperkt. Ook kunnen deze prototypes gebruikt worden om modellen aan potentiële kopers te presenteren om zo sneller kapitaal van investeerders aan te trekken.

4. Productie op kleine schaal

Een schaalbaar model van een gehele stad kan in een tijdsbestek van slechts een aantal uren worden geprint, wat vooral handig is bij stedelijke planning. Dit stelt architecten in staat om hun ideeën te testen en te integreren met verschillende delen van het stadsmodel. Zo wordt zichtbaar of het past bij bestaande architectuur. Het is ook mogelijk om één of zelfs vijftien kopieën van een model te maken, zonder veel extra kosten. Hierdoor kunnen verschillende scenario’s tegelijkertijd worden getest en gecombineerd. 3D-printers van tegenwoordig zijn veel kleiner en handiger in vergelijking met tien jaar geleden, waardoor ze zelfs in de kleinste kantoren kunnen worden gebruikt.

5. Modelvariaties

3D-printen is een geweldig hulpmiddel voor het snel maken van prototypes van verschillende modellen van een bepaald ontwerp, wat handig is voor zowel het ontwerpen van interieur als exterieur. Zo kun je bijvoorbeeld variaties van een gevelpatroon op ware grootte afdrukken om deze met elkaar te vergelijken. Op eenvoudige wijze kunnen verschillende versies van textuur, vorm en kleur gemaakt en vergeleken worden. Dit zorgt voor een revolutie in het ontwikkelingsproces, waardoor sneller en goedkoper het definitieve ontwerp tot stand komt.

6. Hoog detailniveau

Tot slot maakt 3D-printen het mogelijk om prototypes met een zeer hoog detailniveau te produceren. Als het gaat om complexe en gedetailleerde ontwerpen, is 3D-printen tijdbesparend. De handgemaakte maquettes zijn namelijk zeer arbeidsintensief vanwege de complexiteit van de details en duren dus lang om te vervaardigen. Sommige 3D-printers zijn uitgerust met nozzles van verschillende groottes, waardoor afdrukken met zeer delicate details en afwerkingen mogelijk is in een kort tijdsbestek.

Deze zes redenen illustreren de toegevoegde waarde van 3D-printen in het architectuurproces. Architecten die nu de 3D-printtechnologie gaan inzetten, kunnen niet alleen sneller ontwerpen, maar ook de klant beter betrekken bij hun projecten.

Tekst: Siert Wijnia, medeoprichter en CTO bij Ultimaker

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.