Duurzame wandtegels winnen Isola Design Award

Actualiteiten, Inspiratie, Nieuws

Duurzame wandtegels winnen Isola Design Award

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-01-2023

Tijdens de Milanese Isola Design Awards uitreiking heeft het Nederlandse bedrijf Novel Grey de Sustainability Award gewonnen. De prijs was bestemd voor de in eigen huis ontwikkelde wandtegels van duurzaam beton. Een materiaal dat geschikt is voor het vervaardigen van bijzondere 3D tegels en waarmee het bedrijf op een verantwoorde en esthetische wijze een bijdrage leveren aan het verduurzamen van interieurs.

Isola is een fysiek én digitaal platform voor opkomende en onafhankelijke ontwerpers en studio’s. Daarnaast organiseren ze jaarlijks het Isola Design Festival tijdens de Milan Design Week en sinds dit jaar ook op de Dutch Design Week en Dubai Design Week. Op dit festival worden onder meer de Isola Design Awards uitgereikt. Prijzen die ontwerpers in staat stellen te experimenteren met bestaande technologieën en nieuwe te creëren.

De prijs kent twaalf categorieën: Meubels, Zitmeubelen, Verlichting, Tafelgerei, Textiel, Product, Materiaal, Mobiliteit, Duurzaamheid, Digitaal, Outdoor en Innovatie. Novel Grey won de Award voor Duurzaamheid. Oprichter en ontwerper Marjolein Deurloo noemt de prijs een kroon op het werk. “Het is een lang traject geweest. Van het experimenteren en ontwikkelen van het materiaal, tot ontwerpen van de tegels. Ook het productieproces moesten we zelf ontwikkelen.”, zegt ze. “Maar we hebben dan ook iets dat niemand anders kan maken.”

Wandtegels

De wandtegels zijn onder meer bijzonder omdat het bedrijf gebruik maakt van de positieve eigenschappen van beton. De negatieve kant van beton; de hoge CO2-uitstoot is met 76% gereduceerd. Dit hangt onder meer samen met het feit dat de tegels niet worden gebakken en dat ze worden gemaakt van afval van de metaalindustrie. Het bedrijf volgt daarmee het principe van Re-use, Re-duce en Re-cycle.

“Ons motto is ‘making the world a more beautiful and better place,” zegt mede-oprichter Jan-Paul Deurloo. “Door mooie en bijzondere wandtegels te maken van duurzaam beton, willen we in de oplossing staan voor een betere en gezondere toekomst.” De award is een bevestiging dat de markt hier ook behoefte aan heeft. “Het is een stepping stone naar nog meer innovaties waar het bedrijf hard aan werkt, want het moet nog beter en nog mooier!”

Overige successen

Sinds het bedrijf begin vorig jaar startte, gaan samples de hele wereld over; van New York tot Seoul en van Milaan tot Londen. Maar ook naar Tallinn, Stockholm en Parijs en nog veel meer plaatsen in binnen- en buitenland. Daarbij behaalde het bedrijf de top 5 in de Utrechtse Innovatie Top 20 en behoren de tegels tot de Top 100 beste Nederlandse Ontwerpen van 2022.

Tot slot behoort Novel Grey tot de genomineerden voor de winst van de Green Product Award. Deze Award beloont producten en diensten die zich onderscheiden op het gebied van design, innovatie en duurzaamheid. Novel Grey valt in de categorie producten onder de noemer Sustiles. Stemmen kan tot 22 januari!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.