Een nieuwe start

Inspiratie, Nieuwe wegen, Ondernemen

Een nieuwe start

Door: Peter Visser | 30-11-2013

In 2010 werd Studioninedots opgericht door Vincent van der Klei, Metin van Zijl, Albert Herder en Arie van der Neut. Een nieuw architectenbureau met een nieuwe koers, los van HVDN architecten, waar de laatste twee deel van uitmaken. Het nieuwe bureau blijkt na drie jaar zó succesvol dat HVDN per 1 januari 2013 is opgeheven. Een radicale en gewaagde stap, maar wel een succesvolle.

Studioninedots is een onderzoekend architectenbureau dat veel tijd steekt in studies, elke vrijdagmiddag, en prijsvragen. Dat is geen weggegooide tijd, maar een voorinvestering in mogelijke opdrachten. Want dat is kenmerkend van dit bureau, veel draait om het eigen initiatief. En als er eens een oude opdrachtgever van HVDN langskomt wordt die natuurlijk wel met open armen ontvangen. Het werkterrein van Studioninedots is heel breed. Onlangs werd een enigszins grijs jaren- 70-kantoor in Hoofddorp, De Burgemeester, opgeleverd. In opdracht van Ymere en Lingotto werd het gebouw getransformeerd van een leegstaand pand, dat ooit gemaakt was voor één groot bedrijf, naar een bedrijfsverzamelgebouw.

De werkvertrekken zijn vrij basic ingericht, de grote investering zit in één spectaculaire gezamenlijke voorziening die het hele gebouw een boost en identiteit geeft. De trap als communicatiemiddel en ‘verticale lobby’.

Pilot

Veel onderzoek is er gaan zitten in het Integraal Kindcentrum (IKC) op het Zeeburgereiland in Amsterdam, het resultaat van een besloten tender. Het IKC biedt momenteel (Montessori) onderwijs van 0 tot 9 jaar, in de toekomst ook aan oudere kinderen. Het is een pilot-project en wordt gemonitord door de universiteit.

Het gebouw is bijzonder flexibel en duurzaam en wat er vooral aan opvalt, zijn het atrium en de lichthoven. Het Zeeburgereiland is een wijk in aanbouw, de eerste woningen zijn al opgeleverd, maar met de groei van de wijk is ook het IKC in staat te groeien, het ontwerp ligt al klaar en de uitbreiding kan in zes weken gerealiseerd worden. Het gebouw is sinds augustus in gebruik en werd eind november officieel geopend.

Werken in het buitenland

Een project waar nu volop aan wordt gewerkt is een groot kantoorgebouw van 9000m2, Macro Lot Ya in Parijs. Ook het resultaat van een besloten prijsvraag. In Parijs zijn in oktober de bouwplaatsinrichtingen gestart en nog dit jaar zal worden begonnen met de bouw. De buitenlandse projecten vragen wel om een specifieke aanpak, investering en interne organisatie. Voor het project in Frankrijk werkt iemand op kantoor die de taal volledig beheerst en voor de projecten in Duitsland is speciaal een cursus Duits gevolgd.

Cityplot© in Buiksloterham

Een eigen initiatief en onderzoek is Cityplot©. Cityplot© is ontstaan vanuit de crisis en de noodzaak om conventionele stedenbouw te heroverwegen. Het nieuwe bouwblok van 100 bij 100 meter is zo bedacht, zodat het kleinschaliger, flexibel en gefaseerd kan worden ontwikkeld. Een model dat ontvankelijk is voor veranderingen en daardoor kan meegroeien met de tijd.

Op dit moment is Studioninedots bezig met het maken van een masterplan voor Buiksloterham waar Cityplots© worden toegepast. Studioninedots treedt hier straks op als ontwerper en vormt een onderdeel van het supervisor team. Delva Landscape Architects zijn geselecteerd voor de inrichting van de openbare ruimten.

Kortom, er is genoeg te doen voor Studioninedots, en met ruim 20 medewerkers is het bureau aardig op weg. En nieuwe projecten dienen zich al weer aan, studentenwoningen in Delft, zorgwoningen in Anna Paulowna, diverse opdrachten in Duitsland en Zwitserland, de groei zit er lekker in en aan ideeën geen gebrek.

Tekst: Peter Visser
Fotografie: Studioninedots

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.