Esthetisch verantwoord zonnepaneel

Inspiratie, Materialen, Producten

Esthetisch verantwoord zonnepaneel

Door: Emy Vesseur | 30-09-2013

Voor architecten en woningbezitters die willen investeren in duurzame energie, maar geen trek hebben in standaard zonnepanelen, is er sinds kort een esthetisch verantwoord alternatief: de ‘solarpan’. Deze dakpan en zonnepaneel ineen heeft de schoonheid van een lei, het leggemak van een pan en is gewoon bij de lokale bouwmaterialenhandel en installateur verkrijgbaar.

‘Veel mensen vinden de huidige zonnepanelen esthetisch onverantwoord,’ zegt Kim Annegarn, commercieel verantwoordelijke bij Synroof Solar Systems in Dedemsvaart. ‘Dat vinden wij ook en daarom bedachten wij een zonne-energiesysteem, dat geen afbreuk doet aan de architectonische waarde van een gebouw.’

Sinds jaar en dag worden zonnepanelen via een onderconstructie bovenop de dakbedekking geplaatst. Deze oplossing tast de esthetische kwaliteit van een gebouw aan en is voor architecten en veel huizenbezitters een noodzakelijk kwaad. Waarom geen zonnepaneel ontwerpen dat volledig is geïntegreerd, past bij de Europese bouwcultuur, gebruik maakt van de gangbare installatietechniek en voor architecten acceptabel is? Met die vraag ging Synroof drie jaar geleden aan de slag. Bijgestaan door een team van internationale experts op het gebied van zonne-energie, bouwproducten, architectuur, duurzaamheid en productieprocessen ontwikkelde het Overijsselse bedrijf een compleet daksysteem met een bijpassende solarpan.

Solar-lei en sneldekker

Na uitvoerig testen en TÜV-certifi cering van alle onderdelen bracht Synroof het systeem afgelopen zomer op de markt. ‘Kingston’, zoals het systeem heet, bestaat uit vlakke solarpannen met bijpassende dakpannen en hulpstukken, die rechtstreeks op de standaard panlat worden gelegd. Door hun geringe gewicht zijn de pannen geschikt voor zowel nieuwe als bestaande dakconstructies.

De pannen zijn uitgevoerd in drie verschillende leistructuren die, halfsteens of recht gelegd, de uitstraling van een natuurlijk leien dak hebben. Deze ‘leien’ zijn vervaardigd van Stonetex, een recyclebare steencomposiet van 80 procent natuursteen. ‘Een heel sterk materiaal. Veel sterker dan keramiek of beton,’ zegt Kim Annegarn. ‘Dat is nodig, omdat de achterkant van de solarpan is opengewerkt voor de ventilatie van het ingebouwde zonnepaneel.’ Het in de solarpan verzonken zonnepaneel is voorzien van e_ ciënte monokristallijn silicium zonnecellen. Traditionele panelen leveren 150 Wp, het Kingston-systeem 130 Wp. Dit minieme verschil wordt veroorzaakt door de leirand rondom de solarpan, waardoor de gewone pan en de solarpan naadloos op elkaar aansluiten. Het resultaat: een super strak dak.

Voor gemiddelde koopwoningen en sociale woningbouw ontwikkelde Synroof een voordelige sneldekker, die vanaf december 2013 leverbaar is. Deze solarpan heeft het uiterlijk en de structuur van de gangbare, golvende pan met een volledig geïntegreerd zonnepaneel. De sneldekker kan eenvoudig tussen de huidige dakpannen worden geplaatst en is daarom ideaal toe te passen bij bestaande en nieuwe woningen. Net als de Kingston-lei is de sneldekker gemaakt van Stonetex en aan de achterkant opengewerkt.

Een bijkomend voordeel van beide daksystemen is dat de installateur niet langer het dak op hoeft. De aannemer of de dakdekker kan namelijk zelf de solarpannen leggen. De kabels lopen bij één punt naar binnen en worden door de installateur aangesloten op de omvormer en de meterkast.

Zien = geloven

Wie het geïntegreerde zonne-energiesysteem met eigen ogen wil aanschouwen, kan terecht bij het Synroof Experience Center in Hardenberg. Dit gebouw is in opdracht van Synroof ontworpen door architect Robin Kleis van Dedem Architectuur uit Dedemsvaart en voorzien van het Kingstondaksysteem. Annegarn: ‘Wekelijks houden we hier presentaties om woningcorporaties en professionals uit de bouw- en installatiebranche te informeren over onze zonne-energieproducten. Ook kunnen ze het Kingston-daksysteem hier toegepast zien. De vier rijen solarpannen vlak onder de nok van het dak produceren jaarlijks 5000 KWh en besparen 2800 kilo CO2-uitstoot.’

In het jongste polderakkoord voor duurzame energie komt een regeling die meer zekerheid biedt aan iedereen die wil investeren in zonnepanelen. Synroof kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren, want naast het Kingston-systeem en de sneldekker maakt het bedrijf voor grote projecten ook solarpannen op maat.

‘Door onze zonne-energieproducten wordt Nederland niet alleen groener, maar ook een stuk mooier. Bovendien zijn al onze producten duurzaam met betrekking tot grondstofgebruik, levensduur en hergebruikwaarde,’ zegt Annegarn trots. In Nederland zijn inmiddels diverse particuliere projecten met het geïntegreerde zonne-energiesysteem gerealiseerd. Maar Synroof heeft ook Europese ambities. Dit jaar nog wordt een groot hotel in Zuid-Frankrijk en een kerk in Duitsland van een Kingston-daksysteem voorzien.

Tekst: Emy Vesseur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.