Houten golf voor woonboot

Inspiratie

Houten golf voor woonboot

Door: Peter de Winter | 24-09-2019

The Lighthouse, een conceptueel interieur van multidisciplinair ontwerpbureau Mass Design, bekroont het dek van een Amsterdamse woonboot. De houten ‘golf’ die in het voormalige stuurhuis is geïnstalleerd, creëert een speelse ruimte met panoramisch uitzicht. The Lighthouse fungeert als kamer om te schrijven of te lezen – en als champagnebar. ‘s Avonds is het licht dat uit de kamer schijnt een stralend baken in het voormalige havengebied.

Multifunctioneel interieur

De woonboot stamt uit de jaren twintig van de vorige eeuw en diende in een vorig leven als riviercruiseschip dat passagiers meenam op de rivieren en kanalen van Oost-Duitsland. Met maximale capaciteit kon het schip 700 passagiers vervoeren. Na zijn dienstjaren werd het schip kamer voor kamer zorgvuldig heringericht tot woonboot voor een Amsterdams koppel. De laatste kamer die werd gerenoveerd, was het oude stuurhuis. Deze ruimte, die als leeg omhulsel bovenop het dek staat, heeft een prachtig panoramisch uitzicht over de haven. ‘De ruimte moest de conceptuele kroon op ons werk worden’, aldus de opdrachtgevers. ‘Daarom gaven we Mass Design de opdracht om een multifunctioneel interieur te ontwerpen dat geschikt is voor werk, ontspanning en vermaak. We vroegen om een pragmatische aanpak bij het ontwerp van dit kleine interieur van 10 m2, maar het ontwerp moest ook de durf hebben van een kunstwerk.’

Golvend omhulsel

Het ontwerpconcept refereert aan het bevriezen van de tijd. Zoals het schip nu permanent is verankerd op een vaste locatie, zo lijken de deinende golven van de rivier te zijn bevroren in het stuurhuis. Het interieur bestaat uit een golvend omhulsel, ontworpen rondom de verschillende functies van de ruimte. Krishna Duddumpudi en Henry Roberts, projectontwerpers vanuit Mass Design: ‘Het interieur imiteert de beweging van de rivier waarop het schip vroeger heen en weer voer. Alles vloeit in elkaar over: banken gaan over in tafels, en tafels gaan over in muren, waardoor één onafgebroken oppervlak ontstaat waarvan zelfs het plafond deel uitmaakt. ‘

648 panelen

Het interieur bestaat uit 648 verticale houten panelen die door middel van CNC-frezen zijn gemaakt. Deze afzonderlijke panelen zijn in een externe werkplaats, zonder gebruik van schroeven of lijm, gemonteerd tot enkele modules. Vervolgens zijn deze modules in een radiale opstelling gemonteerd in de ruimte. De wigvorm van de modules fungeert als sluitsteen en verankert de constructie. Het geheel samen vormt de bank-, tafel- en plafondstructuur. Dankzij de modulaire fabricage kon de installatie snel én zonder constructeur worden uitgevoerd door Mass Design en de opdrachtgevers samen.

Zonlicht als stralend baken

In het midden van het plafond bevindt zich het ‘zonlicht’. Deze lichtbron functioneert volledig app-gestuurd, zodat schakelaars of panelen de vloeiende vorm van het interieur niet onderbreken. Met behulp van spraak- of appbesturing kan de ruimte in verschillende gradaties worden verlicht, afhankelijk van de gewenste sfeer. De lichtbron bestaat uit LEDstrips met een hoge dichtheid. De LED-lamp beschikt over zowel RGB- als warmwitte stralen, waardoor een zeer breed kleurenpalet mogelijk is.

Mass Designhouten golf voor woonboot

Locatie: Levantkade KNSM-eiland, Amsterdam
Ontwerp & bouw: Krishna Duddumpudi en Henry Roberts van Mass Design Programmeur: Piotr Kluszczynski
Werkplaats: Contact Makerspace Amsterdam
Oplevering: mei 2019

Tekst: Ingeborg van Lieshout

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 4 van 2019

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.