Inzicht in 3D-betonprinten

Inzicht in 3D-betonprinten

Evenementen, Inspiratie, Kennis, Producten
Door: Petra Starink | 19-08-2015

3D-betonprintenDe TU-Eindhoven geeft op 22 oktober 2015 inzicht in ambities en potenties van 3D-betonprinten. Het evenement is onderdeel van het 3D Concrete Printing (3DCP) project van de faculteit Bouwkunde en vindt plaats in het Auditorium van de TU/e.

Het thema is ‘Ontwerpen en maken gaan samen / Merger of Design and Production’. Het evenement omvat presentaties, workshops en een marktplaats. Ook is er gelegenheid de 3D-betonprinter in actie te zien.

Positie van beton in duurzaam bouwen

Prof. Theo Salet vat de betekenis van 3DCP-project samen: ‘3D-betonprinten is meer dan een nieuwe maakmethode. Met 3D-betonprinten kan een nieuwe realiteit ontstaan waarin architectuur, constructie en productie vergaand worden geïntegreerd. Die toekomst zijn we nu aan het verkennen en proberen we dichterbij te halen’. Promovendus Rob Wolfs voegt toe: ‘3D-betonprinten heeft de potentie het beeld en de positie van beton grondig te veranderen. 3D-betonprinten is ‘additive manufacturing’, materiaal alleen daar gebruiken waar het nodig is, niet meer en niet minder. Dat is ook van groot belang voor de positie van beton in duurzaam bouwen’.

Dutch Design Week 2015

Het evenement op 22 oktober is het eerste in een serie activiteiten die beoogt de hele keten van architecten, constructeurs, producenten en bouwers te betrekken bij het 3D-betonprinten. Deze eerste editie valt midden in de Dutch Design Week 2015. Het programma heeft extra attractie voor ontwerpers. Er worden ontwerpvoorstellen gepresenteerd voor experimentele prototypen, ontwikkeld in een kleine ontwerpcompetitie met geselecteerde architectenbureaus.

Naast presentaties van Theo Salet en Rob Wolfs over het 3DCP-project zijn er presentaties door Gregor Zimmermann, G.tecz, over ‘trending topics in hightech concrete’ en door Fabio Gramazio, Gramazio Kohler Research Group, ETH Zürich, over ‘digital concrete fabrication’. In parallelle workshops wordt dieper ingegaan op vorm, materiaal en techniek. Op de marktplaats zijn de projectpartners aanwezig voor kennismaking en -deling.

Deelname is kosteloos; aanmelding is mogelijk via cementenbeton.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.