Lichtinstallaties Open Highway en Solid Cinema

Inspiratie

Lichtinstallaties Open Highway en Solid Cinema

Door: Petra Starink | 07-03-2019

Open Highway van ontwerpstudio RNDR en Solid Cinema van Gosse de Kort staan op het terrein van RAUM in Utrecht. Met de lichtinstallaties laten de kunstenaars zien hoe via datakunst de stad van de toekomst wordt gemaakt.

Cultuurplein RAUM

Cultuurplein RAUM stuurt elk jaar een open call waar architecten, ontwerpers en kunstenaars wordt gevraagd of ze uitgesproken  ideeën hebben over de huidige toekomst en leefomgeving. . De ontwerpers die hun ideeën het best weten te visualiseren krijgen vanuit RAUM budget om hun project uit te voeren.  ‘Open Highway’ van ontwerpstudio RNDR en ‘Solid Cinema’ van kunstenaar Gosse de Kort zijn hiervan nu het resultaat.

Lichtinstallatie Open Highway

Open Highway is een lichtinstallatie op het Berlijnplein in Utrecht, en bootst op basis van publieke data de auto’s na die op dat moment op de A2 snelweg rijden. Een snelweg die zich (letterlijk) onder het plein bevindt.

Lichtbalken van 11 meter

Het werk bestaat uit 14 rode en witte lichtbalken van 11 meter. De vorm en plaatsing komen overeen met 2 keer 3 rijbanen, 7 rode lichtbalken verbeelden de auto’s richting Den Bosch en 7 witte lampen richting Amsterdam. Het kunstwerk heeft een oppervlakte van grofweg 30 x 40 meter – de schaal is 1:1 – precies even groot als de onderliggende A2. In elk lichtsegment is een zogenaamde lineaire actuator geïnstalleerd, die tegelijkertijd een fysieke “tik” geeft op het metaal van de lichtbalken. Het resultaat is dat het geluid in de ruimte beweegt, parallel aan het licht. Het geluid doet denken aan voertuigen die over de wegmarkering op de snelweg rijden. Toeschouwers kunnen door de lichten wandelen en de ruimte vrij verkennen. In het nabijgelegen RAUM-paviljoen hangt een groot scherm dat de realtime verkeersgegevens laat zien met gedetailleerde snelheden en de totale capaciteit van de snelweg.

Solid Cinema

Gosse de Kort laat met Solid Cinema zien dat architectuur helemaal niet beschouwd hoeft te worden als iets statisch. “Wanneer je door een gebouw loopt, verandert jouw ervaring van het gebouw continu terwijl het gebouw hetzelfde blijft”, zegt de Kort. Het solide kunstwerk dat nu op het terrein van RAUM staat, bestaat uit 1600 unieke ‘pixels’ die door middel van 3D geprinte armaturen alleen in specifieke richtingen zichtbaar zijn en zo het beeld vanuit elke invalshoek en afstand laten veranderen. Om dit werk te kunnen maken, was data, 3D print technologie, complexe software en rekentijd nodig. Een te ingewikkeld proces om met de hand uit te voeren, dus heeft de Kort in samenwerking met programmeur Gerard Petersen een parametrische software ontwikkeld en kan in de toekomst ook voor praktische doeleinden kan worden ingezet. Denk aan signalering die verschillende boodschappen kan tonen naar gelang de hoek waarin je ernaar kijkt.

Fotografie: David Galjaard, Juri Hiensch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.