MVRDV: Groen, sociaal & humaan

Inspiratie

MVRDV: Groen, sociaal & humaan

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-12-2018

Drie jonge architecten beginnen in 1993 een bureau: Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. De eerste letters van hun achternamen vormen samen de bureaunaam: MVRDV. Zij vinden verandering noodzakelijk en hun ontwerpen zijn creatief. Ze maken futuristische plannen voor hoe we met zijn allen beter zouden kunnen wonen, werken, leven. Ze durven te dromen en visionair te zijn. Tegelijkertijd zijn ze praktisch. Precies die combinatie maakt hen typisch Nederlands.

Wereld beter maken met architectuur

Hun droom is onafhankelijkheid, hun doel de wereld beter maken met architectuur. Hun ontwerpen worden gedreven door onderzoek, maar hun gebouwen  zijn ook fun en bevatten altijd een knipoog. De drie hebben een fascinatie voor het radicale. Menselijk, visionair,  moedig, groen, levendig, democratisch, opwindend en vooral relevant, zijn etiketten die je op het werk van MVRDV kunt plakken.

25 jaar  ontwerpen

In 25 jaar tijd ontwerpt MVRDV vele gebouwen en masterplannen: van kantoorvilla’s tot een paviljoen voor de Expo 2000. Van groene woontorens tot de Markthal, die een nieuw stuk stad aan Rotterdam heeft toegevoegd. Van een masterplan voor Parijs tot de installatie van De Trap, om 75 jaar heropbouw van Rotterdam te vieren. Wat MVRDV ook ontwerpt, het resultaat is niet altijd per se wat de klant voor ogen stond toen hij de opdracht gaf. ‘Soms moet je juist niet doen wat wordt gevraagd, maar laten zien hoe het beter kan,’ is het motto van het bureau.  Eigengereidheid zit diep in het DNA.

Lees hier het PDF bestand over MVRDV 

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 6 van 2018

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.