Woonboot 2015

Inspiratie

Woonboot 2015

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-02-2016

Aan de Amstel in Amsterdam wilde opdrachtgever Dan Blazer een moderne watervilla laten bouwen die de relatie tussen wonen en water maximaliseert. Het intensieve ontwerpproces met +31 Architects resulteerde in een uitgekiend en strak gedetailleerd ontwerp met panoramische glazen schuifpuien aan de waterkant. De watervilla is onlangs met recht verkozen tot Woonboot van het Jaar 2015.

De gevel aan de straatkant oogt gesloten, maar ben je eenmaal binnen, dan sta je in een zee van licht met een kamerbreed uitzicht over het water. De hele verdieping is van stuurboord tot bakboord open. Woonbootbewoner Dan Blazer wilde voor zijn nieuwe gezin een watervilla met vanuit de woonkamer onbelemmerd zicht op het water. Je hebt niet voor niets een plekje aan de zonzijde van de Amstel weten te veroveren.De glazen gevel biedt toegang tot een ark breed terras. ‘Voorbijvaarders noemen het wel eens een aquarium.’ De zes gezinsledenmoeten dan ook veelvuldig naar de bootjeszwaaien. Toch voelt niemand het als een inbreuk op de privacy. Dat komt doordat er een strikte scheiding is tussen open en besloten.‘De bovenverdieping is helemaal open, er is geen deur te vinden. Zelfs voor het toilet moetje naar beneden.’ Alle overige vertrekkenbevinden zich uit het zicht onder de waterlijn.

Stevige discussies

Opdrachtgever Blazer zelf kwam met ideeën voor de volledig vrije vloer op waterniveau en het verdiepingshoge huisnummer op de voorgevel. Om dat laatste idee vorm te gevenen om de gevel aan de walzijde diepte te geven, ontwierp de architect een patroon van perforaties. Het huisnummer is niet geperforeerd. Bij daglicht zijn de gaatjes donkere stippen, terwijl ze in het donker oplichten door een grote LED strip achter de gevel. Deze woonark is een voorbeeld van goed opdrachtgeverschap: om het beste uit de architect te krijgen, is de opdrachtgever betrokken en misschien wel wat eigenwijs. Architect en opdrachtgever hebben een jaar aan het ontwerp geschaafd en geschuurd,voordat de echte schaaf en schuurmachine uit de kast kwamen. Het ontwerpproces, dat startte met moodboards waarop Blazer kleuren, materialen en sferen moest verzamelen, ging gepaard met stevige discussies. Met een resultaat waaruit zowel van binnen als vanbuiten zorgvuldigheid, vindingrijkheid en eenhoog afwerkingsniveau spreken. Een ark diev an a tot z klopt.

Minimalistisch vernuft

Dat alles klopt, zie je bijvoorbeeld in de zonwering, waar Post Arkenbouw de ophangconstructie tot op de millimeter uitwerkte zodat hij haast onzichtbaar is weggewerkt. De inhammen net boven de waterlijn die voor licht in de benedenverdieping zorgen, zijn niet zichtbaar in de woonverdieping. De koekoek is aan bakboordonder de lage kast verdwenen en aan de overzijde onzichtbaar in de keukenkastjes weggewerkt. In de toiletten was de afmeting van viervloertegels maatgevend en in de kozijnloze deuren vallen slimme scharnieren onzichtbaar weg. In de badkamer is een van de muurtegels spiegelend. Dat is vooruitdenken. Hier blijkt de meerwaarde van een architect. Nog een doordacht detail is de donkere kastenwand richting ouderslaapkamer. De eerste deur is geen deur, althans, geenkastdeur. Geopend vormt hij de deur die de slaapkamer afsluit. Ook een plank van de lichte houten kast naast het logeerbed verbergt vernuft. Het blijkt een uittrekbare schuifwand die een extra slaapkamer creëert. In diezelfdekast is aan de kant van de bank een koof die een gordijn verbergt. Slaapbank uitgeklapt, gordijn dichtgeschoven et voilà: een derde slaapkamer. Blazer: ‘Ik ben hier regelmatig alleen, vaker met mijn vrouw, en ook best vaak met twee of vier kinderen én de vrienden die ze meenemen.’ Vandaar de flexibele slaapmogelijkheden zonder dat de beneden verdieping in gesloten hokjes is opgedeeld. Tegenover de slaapbank is een strakke witte muur. Bij nadere beschouwing verbergt de muur een set speakers waardoor de kinderenkunnen gamen op oorlogssterkte. Niemand heeft last van hinderlijke snoeren, omdat door heel het huis draadloze domotica te vinden is. Je hebt geen sleutel nodig om binnen te komen, maar een pincode of sleutelhanger:‘ Vooral omdat ik altijd van alles kwijt ben en onze kinderen ook.’

Mooier wonen kan niet

Blazer arriveerde per boot bij de uitreiking van de Woonboot van het Jaar, die plaatsvond aan boord van het schip van Nautiekvaaropleidingen. ‘Ik ben een echt watermens. Hiervoor heb ik ook vijf jaar op een schip gewoond en ik vaar elke week met onze bijboot.’ Net voor de uitreiking wees hij nog een ander aan als de gedoodverfde winnaar. ‘Ik had helemaal niet verwacht dat onze boot zou winnen! Om eerlijk te zijn heb ik meegedaan voor de architecten. Onze samenwerking was zo leuk en ik gunde ze een mooi stuk in ArchitectuurNL. En wat Hans Sibbel bij deprijsuitreiking zei, klopt: mooier wonen dan dit kan niet.

Projectgegevens

Locatie: Weesperzijde Amsterdam.
Architect: 31 Architects
Bouwer: Post Arkenbouw.
Kasten en keuken: Sasker Fortuin
Oppervlakte: 199 m2 bvo
Bruto inhoud: 538m3
Oplevering: 2015

Tekst: Ingeborg van Lieshout
Fotografie:  Ewout Huibers

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 2 van 2016

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.