Brede School Brunssum

Interieur

Brede School Brunssum

Door: Petra Starink | 14-12-2016

Voor het ontwerp van een nieuwe brede school in Brunssum heeft D/DOCK samen met KOW het totale gebouw ontworpen. Interieur en exterieur zijn op elkaar afgestemd wat zorgt voor optimalisering van de beschikbare ruimte, en specifiek op de wensen van de gebruikers.

De school heeft een oppervlakte van 3600m2 en huisvest twee basisscholen, een peuterspeelzaal, een kinderopvang, een buitenschoolse opvang en twee gymzalen, welke ook door de omliggende buurt gebruikt worden. De basisgedachte voor het ontwerp bestond uit 3 lagen van privacy: de 1e laag is heel veilig (binnenin het klaslokaal), de 2e laag is wat meer naar buiten (er is een middenzone gecreëerd, net buiten het lokaal, te gebruiken door max 3 lokalen), en de 3e laag is ‘out in the open’: de centrale aula van het gebouw, waar iedereen samenkomt.

Glas in de gevel

De onderbouw wordt gescheiden van de boven/middenbouw met een eigen entree, de peuterspeelzaal en kinderdag opvang hebben een eigen ingang. Dit maakt dat het gebouw geen voor- en achterkant heeft, maar aan alle kanten toegankelijk is. Opvallend zijn de grote hoeveelheden glas in de gevel en in het dak, en de zorgvuldig gekozen type armaturen, die zorgen voor lichte en prettige ruimten.

Organische vormen

Om de school een zachte en vriendelijke ruimte te maken, is er veel met organische vormen gewerkt, een herkenbaar signatuur van D/DOCK. Hetzelfde geldt voor het kleurgebruik: in de basis neutraal met zachte warme kleuren, aangevuld met wat speelse kleurvlakken. De materialisatie is anders dan in veel scholen zacht en aanraakbaar gemaakt, zonder de onderhoudsgevoeligheid hierbij te negeren.“

 

In de kleurrijke nieuwe, brede school kunnen professionals op een adequate manier samenwerken. Het kind kan zich in de leeftijd van 0 tot 12 jaar onder één dak ontwikkelen van baby tot peuter. Het is een plek waar we de kinderen in deze wijk optimaal onderwijs, optimale zorg en optimale ondersteuning kunnen aanbieden. Het is een belangrijke impuls op weg naar het voortgezet onderwijs. Zowel exterieur als interieur is het gebouw kindvriendelijk en uitdagend. Bij elke officiële plichtpleging gaf men aan dat je duidelijk de samenhang ziet en ook dat er een binnenhuisarchitect goed over alles heeft nagedacht.

Samenwerking

D/DOCK droeg in de periode 2012 – 2016 de Total Engineering verantwoordelijkheid over het ontwerp van deze school. In opdracht van Weller Wonen ontwikkelde D/DOCK in samenwerking met KOW, Huisman van Muijen en Van de Laar het ontwerp voor deze nieuwbouw.

Fotografie: ANNE NOOR Fotografie

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.