Drijvend huis met schuine openingen en uitgesneden hoeken

Interieur

Drijvend huis met schuine openingen en uitgesneden hoeken

Door: Petra Starink | 12-01-2021

In de duurzame wijk Schoonship in Amsterdam-Noord ligt een opvallende drijvende woning met schuine openingen en uitgesneden hoeken. Het ontwerp is van i29 architecten.

Drijvende woningen Schoonschip

Schoonschip is bedacht door een groep bewoners die ontwerpbureau Space & Matter inschakelde om een stedenbouwkundig plan te ontwikkelen voor 46 waterwoningen met meer dan 100 bewoners. Schoonschip ligt aan het Johan van Hasseltkanaal.

Lees ook het artikel : Drijvende wijk Schoonschip als school geschreven door Kirsten Hannema

Ontwerp van i29 architects

Alle bewoners mochten hun eigen architect kiezen. De opdrachtgever voor deze drijvende woning daagde i29 architecten uit om een huis te ontwerpen die de ruimte zou maximaliseren binnen de volumegrenzen van het perceel, en toch een typische maar verrassende huisvorm zou krijgen.

Zwevende volume

Het zwevende volume heeft een schuin dak, maar de kap is diagonaal gedraaid in de plattegrond wat zorgt voor een optimalisatie van de bruikbare ruimte aan de binnenkant en een uitgesproken architectonisch ontwerp aan de buitenzijde.

Alle ruimtes staan in open verbinding met het atrium

Volgens i29 zijn architectuur en interieurontwerpen altijd met elkaar verbonden. Het exterieurontwerp van het drijvende huis is het resultaat van een ruimtelijke studie binnen het interieur en vice versa. Alle ruimtes staan in open verbinding met het atrium dat uit 3 verdiepingen bestaat.

De indeling is uitgebreid met een splitlevel aansluiting naar een loggia terras net boven het waterniveau. Het interieur en de gevel spelen met het uitzicht aan de buitenkant. Het souterrain biedt direct uitzicht op het waterpeil, de woonkamer geeft alleen zicht op de omgeving als je in de woonkamer zit en de keuken op de bovenste verdieping heeft uitzicht op de zuid- en noordzijde van de gracht. Op de bovenste verdieping maakt een uitsnijding van het dak een loggia en een open terras mogelijk.

Aansluiting op slimme steiger

De woning is met eenvoudige en slimme ingrepen gerealiseerd. De woning is energiezuinig en milieuvriendelijk gebouwd, en is aangesloten op de slimme steiger die de 46 drijvende huishoudens met elkaar verbindt.

Fotografie: i29 / Ewout Huibers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.