Hoe kun je als architect een slaapkamer ontwerpen?

Hoe kun je als architect een slaapkamer ontwerpen?

Interieur
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-01-2022

Op zoek naar tips voor het inrichten van een slaapkamer? Nou, daarover kun je meer lezen in dit artikel! Als het gaat om slaapkamerontwerp, draait het namelijk allemaal om het creëren van de perfecte balans tussen stijl en functie. Het is niet eenvoudig, daarom hebben we een paar tips voor succes gegeven, zodat je als architect voor een klant een slaapkamer kunt ontwerpen, die er mooi uitziet en bij je stijl past, maar ook een praktische ruimte is. We brengen tenslotte een indrukwekkend derde van ons leven slapend door, dus de slaapkamer moet zeker goed ontworpen worden!

Indeling

Het bepalen van de indeling van slaapkamermeubilair is een essentiële stap in het slaapkamerontwerp van architecten. Je hebt misschien weinig flexibiliteit, maar het is de moeite waard om een ​​lay-out te tekenen, waarbij je let op de richting waar het natuurlijke licht vandaan komt. Begin met de positie van het bed en organiseer alle andere meubels eromheen. Het is het beste om het bed in de lengterichting in een rechthoekige kamer te plaatsen, terwijl grotere slaapkamers meer creativiteit mogelijk maken en je als architect het bed wellicht in het midden van de kamer wilt plaatsen. Overweeg bij het plannen van de indeling voor kleine slaapkamers om het bed in een hoek te plaatsen om rondom vloerruimte te besparen.

Kunstlicht

Hoewel natuurlijk licht belangrijk is bij het ontwerpen van een slaapkamer, zullen de meesten meer tijd in onze slaapkamer doorbrengen als het donker is, dus het maximaliseren van het potentieel van kunstmatig slaapkamerlicht met een slim slaapkamerverlichtingsschema is cruciaal voor het creëren van een gezellige en ontspannende ruimte. Denk bij het ontwerpen van een slaapkamer als architect aan zacht, diffuus licht van dimbare bedlampjes of wandlampen, of zelfs een reeks kerstverlichting langs het hoofdeinde. Dit kan online worden gekocht, wat ook geldt voor het beddengoed. Op Smulderstextiel.nl is dit namelijk goed mogelijk, raad deze site dus aan bij je klanten nadat je hun slaapkamer hebt ontworpen! 

Kleuren

Om de illusie van meer ruimte te creëren, kies je als architect bij het ontwerpen van een slaapkamer een licht kleurenschema. Als de kamer op het noorden ligt en een beetje aan de koude kant is, kun je juist warme verfkleuren of zelfs humeurige tinten overwegen. Kleur speelt natuurlijk een belangrijke rol bij het creëren van sfeer in de ruimte. Geef je klant daarom advies over welke kleuren geschikt zijn om te gebruiken op de wanden, terwijl deze tinten ook terug kunnen komen in het dekbedovertrek

Meubilair

De eerste overweging bij het kiezen van slaapkamermeubilair is of je klant kiest voor inbouwkasten of vrijstaande kasten. De keuze wordt mede bepaald door de vorm van de slaapkamer: onhandig gevormde kamers (vaak het geval in historische panden) zullen baat hebben bij een op maat gemaakte oplossing. Meer gestandaardiseerde ruimtes in nieuwere panden werken het beste met goed gekozen meubelsets of een eclectische mix van nachtkastjes, slaapkameropbergers en een vrijstaande kledingkast. Vraag je klant hier naar als architect zodat je in je ontwerp rekening kunt houden met het meubilair. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.