Interieur bibliotheek Zutphen door InVorm Architecten

Interieur

Interieur bibliotheek Zutphen door InVorm Architecten

Door: Petra Starink | 05-09-2017

Na een renovatie is de openbare bibliotheek in de Broederenkerk in Zutphen weer open. Sinds 1983 is de bibliotheek in deze kerk gevestigd. Het nieuwe interieur voor de bibliotheek werd ontworpen door InVorm Architecten. Bij eerdere verbouwingen was er in de kerk een verdieping aangebracht. InVorm Architecten besloot deze te verwijderen en wist hiermee de ruimtelijke kwaliteit en beleving van het middenschip te herstellen. Er ontstond ruimte om midden in de kerk een stijlvol element met meerdere gebruiksfuncties te plaatsen. Deze is bekleed met vilt en houten leliekruisen die verwijzen naar het wapen van de Dominicanen en het wapen van Zutphen.

Ontwerp

Bibliotheken gaan een andere vorm innemen en is meer dan een plek voor uitlenen van boeken. InVorm Architecten: “Dit alles in een kerk voor elkaar krijgen was geen gemakkelijke opgave. Bij binnenkomst voelt de ruimte groots aan, en dat is ook de beleving die we wilden terugbrengen. Maar wie de vierkante meters telt weet dat het een uitdaging was. De oplossing hebben we gevonden in de centrale kern, daarmee konden we diverse functies samenbrengen in één compact volume en tegelijkertijd de ruimtelijke beleving versterken. De studieruimte is voorzien van veel glas, kan al naar gelang het gebruik afgesloten of opengezet worden en kan daarnaast ook nog opgesplitst worden in twee kleinere cursusruimtes.

Brede trap

Bij binnenkomst valt de centrale kern op, gevolgd door de imposante ruimte, de plafondschilderingen en het daglicht. Het aanwezige licht leidt de bezoekers op een natuurlijke wijze langs de centrale kern richting het leescafé waar beplanting – op de plek van het voormalige altaar – de ruimte intiem en sfeervol maakt. Een fijne rustige plek. De flexibele inrichting van het koor maakt het mogelijk om ook grote groepen te ontvangen. Wie terugkijkt ziet de brede trap die leidt naar de verdieping. Ingezet als podium of tribune een waardevolle aanvulling voor het functioneren van de bibliotheek.

De luisterplekken op de kern bieden een fantastisch zicht op de monumentale ruimte. Twee stalen loopbruggen leiden vanaf hier naar de omloop. In de zijschepen zijn verschillende solitaire werkplekken te vinden. Direct boven de entree, onder het grote glas in lood raam is de nieuwste digitale apparatuur uit te proberen.

Fotografie: InVorm Architecten

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.