Interieur met architectonisch karakter

Interieur

Interieur met architectonisch karakter

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-05-2023

Bij de verbouwing van een vrijstaand woonhuis in Hoofddorp, legde Serge Schoemaker Architects de nadruk op de ruimtelijkheid van het ontwerp. Maar ook op de taktiliteit van de toegepaste materialen om zo het interieur een architectonisch karakter te geven. Daarbij was de wens van de opdrachtgever om niet te hoeven aanbouwen. ‘Met een ingetogen plan zijn de verborgen kwaliteiten van de woning optimaal benut.’

Het perceel van het huis kenmerkt zich door een hoogteverschil, tussen de straat aan de voorzijde en het water aan de achterzijde. De hieraan gerelateerde verspringing in de vloer van de begane grond was voorheen nauwelijks zichtbaar, maar is met de verbouwing een integraal onderdeel van het interieur geworden. De verhoogde vloer is verlengd tot in de woonkamer, waardoor de vloerovergangen nu een zichtbare bijdrage leveren aan de ruimtelijke beleving.

Garage

Door de inpandige garage te isoleren en te verbinden met de woonkamer, creëerde het bureau een volledig nieuwe indeling. De voormalige garage functioneert in het ontwerp als nieuwe entreeruimte, waardoor de leefruimte substantieel werd vergroot. De blinde garagedeur aan de straatzijde is vervangen door een uitnodigende toegangspui.

De gecreëerde wandopening tussen woonruimte en voormalige garage zorgt voor een ruimer gevoel. De begane grond is met de transformatie vergroot zonder aan te bouwen, wat het oorspronkelijk idee was van de opdrachtgever.

Vloer

Het monolithische karakter van de grijze vloer is versterkt door de afwerking met grote, keramische vloertegels. De verdiepingshoge meubels zijn verder bekleed met een contrasterend en warm walnoten fineer. Alle overige onderdelen van het interieur zijn uitgevoerd in de kleur zwart of wit. Deze terughoudendheid in de materialisatie heeft geleid tot een eenvoudig en toch elegant interieur, dat rust en harmonie uitstraalt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.