Kubuscomplex in kapel

Interieur

Kubuscomplex in kapel

Door: Petra Starink | 25-08-2016

In 2014 werden architect Gregory Nijs en Nadia Jottard verliefd op de 16de-eeuwse kapel ‘De Waterhond’ in Sint-Truiden in Belgie. Nu 2 jaar later neemt hun architectenbureau Klaarchitectuur haar intrek in dit gerestaureerde pand. De renovatie van de kapel past binnen een trend waarbij steeds meer religieuze gebouwen een nieuwe bestemming krijgen.

Demontabel kubuscomplex

Omdat het religieuze gebouw hoog en uitgestrekt was moest er een creatieve oplossing worden gevonden voor het verwarmen van de ruimte, en ook voor de opvulling van de uitgestrekte ruimte. De oplossing is gevonden door een hagelwit kubuscomplex in de kapel te plaatsen dat volledig demontabel is. Zo kan alleen de werkruimte verwarmd worden en hoef je niet het hele gebouw te isoleren.

Gestapelde dozen

Het kubuscomplex bestaat uit vier op elkaar gestapelde dozen en dienen als kantoor- en vergaderruimte. De dozen staan overkragend ten opzichte van elkaar. Een trappencomplex rondom de dozen zorgt voor een extra beleving. De doos op de begane grond bevat de sanitaire voorzieningen, de lift en het technisch lokaal. De eerste en tweede verdieping bevat kantoren. De ontvangst- en vergaderruimte op de derde verdieping zit hoog in het dak en heeft uitzicht op de spanten van het originele dak.

Bouw en kunstwerk

De voormalige kapel heeft een nieuw altaar, een tabernakel in kruisvorm en een Mariabeeld, als knipoog naar het verleden. Het gebouw is naast een functioneel bouwwerk ook een kunstwerk. Op dit moment functioneert het gebouw vooral als werkplek voor de 10 medewerkers van Klaarchitectuur, maar het architectenbureau zet de deuren ook open voor externe die de ruimte willen gebruiken voor vergaderingen, concerten etc.

In het verleden ontwierp Klaarchitectuur het bedrijfsgebouw van Berghoff Belgium, wortelfabriek Verco en diverse kledingzaken.

Beeld: Klaarchitectuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.