Loftwoning in 17e eeuws grachtenhuis

Actualiteiten, Interieur, Nieuws

Loftwoning in 17e eeuws grachtenhuis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-10-2023

Serge Schoemaker Architects en Studio Mota creëerden op de kapverdieping en zolder van een zeventiende eeuws grachtenhuis aan de Keizersgracht in Amsterdam een intieme, sfeervolle loftwoning. De houten dakconstructie van het Rijksmonument is daarbij tot een integraal onderdeel van het interieur gemaakt.

Het ruime grachtenhuis is onderdeel van een ’tweeling’ en gebouwd in 1696. Tot op de dag van vandaag is het een familiehuis, waarin verschillende familieleden onder één dak leven. De loftwoning is ontworpen voor de zoon des huizes, zijn vrouw en kinderen. De verschillende vertrekken in het grachtenhuis bieden elk gezin een eigen leefruimte, terwijl ze allemaal verbonden zijn met het monumentale trappenhuis en de collectieve patio, die het voor- en achterhuis van elkaar scheidt.

Dak

Het achttiende-eeuwse schilddak, boven de voorgevel van het huis, is aan de achterzijde verbonden een negen meter hoog zadeldak. De gerealiseerde loftwoning bevindt zich direct onder deze twee samengevoegde dakconstructies. Om de massieve, eiken dakspanten in het zicht te kunnen laten, is een open plattegrond gecreëerd op beide lagen van de loftwoning.

Op de onderste woonlaag is in het midden een compact blok gerealiseerd, waarin zich de sanitaire ruimten bevinden. Aan weerszijden van dit blok bevindt zich een gang die de woonkeuken aan de voorzijde verbindt met de werkkamer aan de achterzijde. Het ritme van de hier aanwezige, dakspanten geeft deze kapverdieping een bijzonder historisch karakter.

Trap

Bij de verbouwing is in het midden van de woning een sparing gemaakt in de zoldervloer, ten behoeve van een steektrap. Deze trapsparing heeft de zolderverdieping – waar zich de slaapruimtes bevinden – toegankelijk gemaakt.

De centrale steektrap heeft deze slaapverdieping op natuurlijke wijze in twee ruimtes opgedeeld. De ouderlijke slaapkamer bevindt zich aan de achterzijde van het huis en wordt door een glazen wand afgescheiden van de rest van de zolder. Aan de voorzijde, onder het achttiende-eeuwse schilddak, bevinden zich twee kinderkamers. Ieder kind beschikt over een dubbelhoge kamer met ingebouwde vliering.

Specificaties

Locatie: Amsterdam, Nederland
Jaar: 2021-2023
Status: Opgeleverd
Opdrachtgever: Particulier
Projectteam: Serge Schoemaker, Tessa Spoelstra | Carmen van den Hoogen

Fotografie: Wiosna van Bon (foto 02-07)
Archiefbeeld: Stadsarchief Amsterdam (foto 08)
Overig beeldmateriaal: Serge Schoemaker Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.