MARS Interieurarchitecten herontwikkelt voormalige Heineken brouwerij

Actualiteiten, Interieur, Nieuws

MARS Interieurarchitecten herontwikkelt voormalige Heineken brouwerij

Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-07-2022

Al langere tijd koesterde Stadsherstel Historisch Rotterdam de wens om het vroegere kantoorgebouw van Heineken’s brouwerij in Rotterdam nog meer open te stellen voor publiek. Maar ook om de rijke geschiedenis van Heineken in Rotterdam weer tot leven te brengen. In samenwerking met MARS interieurarchitecten werd in 2019 een plan ontwikkeld voor de herpositionering en herontwikkeling van het markante gebouw.

Een stukje historie: Het vroegere kantoorgebouw van Heineken’s brouwerij in Rotterdam is een vermaard werk van de bekende architect Kromhout. Het was een van de panden die overbleven toen de Heineken Brouwerij grotendeels werd gesloopt. Naast het kantoorgebouw bleef ook het bouwdeel uit 1873 (waar het laboratorium zich bevond) behouden.

Het gebouw is ontworpen in een verzakelijkte expressionistische stijl. In het torenachtige hoekdeel bevindt zich de representatieve hoofdingang en de kamers waar de directie van Heineken gehuisvest was. Het interieur is van top tot teen gedecoreerd met kleurrijke tegels, glas-in-loodramen en lampen in art deco.

Uit het bouwhistorisch onderzoek kwam naar voren dat architect Kromhout het kantoorgebouw eigenlijk groter had ontworpen bijna tot aan de Rotte. Als onderdeel van het gebouw ontwierp hij er Café Hollandia in en een ontvangstruimte, gekoppeld aan de kopgevel van de “ziederij” (waar de brouwketels stonden). Er was een fraaie entree voor bezoekers bedacht en de ontvangstruimte diende als startpunt voor rondleidingen voor groepen. Pas op het allerlaatste moment lijkt opdrachtgever Heineken te hebben besloten het gebouw kleiner te maken, zonder café en ontvangstruimte, om zo kosten te besparen. Dat verklaart ook de sobere blinde gevel aan de kopse kant. De heimelijke wens van Willem Kromhout – dat deze functies in een later stadium aan het gebouw worden toegevoegd – kwam nooit uit.

Overdracht aan Stadsherstel

In 1999 werd dit rijksmonument door Heineken Nederland overgedragen aan Stadsherstel Historisch Rotterdam die het sindsdien verhuurt aan een groot aantal bedrijven. Een van hen is MARS Interieurarchitecten. Een partij met wie Stadsherstel graag de uitdaging aanging om de rijke geschiedenis van Heineken te laten herleven.

Er werd een plan ontwikkeld waarvan fase 1 inmiddels gereed is. Dit betekent dat onlangs het rijksmonument onder de naam Heineken Gebouw Rotterdam is heropend. Het pand fungeert als bijzondere vergaderlocatie met een vleugje nostalgie. Prachtig gerestaureerde voormalige directiekamers zijn nu open voor publiek. Voor de tweede fase werken professionals aan de plannen voor een Heineken Rotterdam Museum en een Grand Café.

Interieur

In het interieurconcept heeft MARS de inrichting van de verschillende ruimtes verbonden aan de verhaallijnen en collectiestukken van het biermerk. Voorafgaand aan de herinrichting zijn het entreegebied, de voormalige directiekamers en de hal met zorg gerestaureerd. Onder meer vloeren, lambrisering, kozijnen, deuren en plafonds zijn in ere hersteld. Kamers met een hoge monumentale kwaliteit kregen een bijpassend stijlvol interieur. In de ruimtes met minder monumentale waarden, is gekozen voor een inrichting met sterke grafische kenmerken.

De kamers met veelzeggende namen als the Freddy, the Lab, the Family, the Boardroom en the Worldbrand, zijn te boeken voor bijvoorbeeld vergaderingen en presentaties. Eventueel in combinatie met de ensuite Secret Bar of Walk-in Bar. In de coffee bar annex shop, op de plek van de voormalige portiersloge, ontvangt de hostess bezoekers die kunnen genieten van lunch, koffie en bier. Voor wie meer wil weten over de Rotterdamse geschiedenis van Heineken is er een museale (audio)tour die je langs de kamers, vitrines en foto’s leidt.

www.heinekengebouw.nl

Nieuwe foto’s: Jan de Vries
Historische foto’s: Heineken Collection Foundation

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.