Meer ruimte en licht in gemoderniseerd grachtenhuis

Interieur

Meer ruimte en licht in gemoderniseerd grachtenhuis

Door: Petra Starink | 13-09-2021

Een grachtenpand in Amsterdam is op wens van de bewoners gemoderniseerd en verduurzaamd. Serge Schoemaker Architects heeft van de vijf woonniveaus een nieuwe, visuele eenheid gemaakt, waarin de historische eigenschappen van het bijzondere pand optimaal tot hun recht komen.

Ruimte-efficiënte maatwerkoplossingen

Door de vele verbouwingen had het interieur van het woonhuis in de loop van tijd een rommelig karakter gekregen. Verzakkingen in het verleden en een taps toelopende bouwvorm maakt dat het huis zich kenmerkt door scheve vloeren, wanden en ramen. Het woonoppervlak is relatief klein voor de huidige tijd. Er moest bij de verbouwing daarom gezocht worden naar ruimte-efficiënte maatwerkoplossingen om het pand meer licht, lucht en ruimte te geven.

Open trappenhuis

De visie om het nieuwe interieur zo ruim mogelijk te maken is waargemaakt door op elke woonlaag gebruik te maken van een open plattegrond,  ruimtebesparende schuifdeuren, efficiënte trappen en ranke balustraden. Zo is de zolderverdieping met mansardekap volledig gestript en opnieuw ingedeeld met een open trappenhuis en transparante badkamer.

Daglicht

Deze nieuwe ruimtelijkheid zorgt ervoor dat de houten balken en spanten, alsmede de verdiepingshoge ramen met roedenverdeling en zicht op de levendige stad, nog beter tot hun recht komen. De witte vloeren en wanden laten het daglicht tot ver in de woning doordringen. Op maat gemaakte trappen en meubels zorgen voor warme, contrastvolle accenten.

Visuele eenheid

De details, materialen en kleuren zijn bij de verbouwing consequent doorgezet over alle woonlagen van het huis, waardoor een nieuwe, visuele eenheid is ontstaan waarin oude elementen versmelten met nieuwe toevoegingen. In de keuken op de begane grond echoot de zeventiende eeuwse bouwtijd door in het moderne interieur dankzij de toegepaste, steenachtige vloer- en wandafwerkingen. Met dezelfde gedachte is het traditionele smeedwerk doorgezet naar de nieuwe balustraden en trapleuningen.

Diepblauwe wand

Om de keuken en badkamers op de open verdiepingen een behaaglijke uitstraling te geven, zijn deze afgewerkt met een ambachtelijk vervaardigd, waterdicht kalkpleisterwerk. Met name de achterwand van de keuken, die door de split level relatief hoog is, draagt door de bijzondere eigenschappen van het pleisterwerk, bij aan de nieuwe woonkwaliteit. Bij binnenkomst werkt de diepblauwe wand als een levensgroot schilderij.

Projectgegevens

Locatie: Amsterdam, Nederland
Opdrachtgever: Particulier
Architect: Serge Schoemaker Architects
Team: Serge Schoemaker, Maiara Camilotti; Farimah Chaman Zadeh, Henrik Holte
Jaar: 2020-2021
Fotografie: MWA Hart Nibbrig

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.