Optimaal licht in monumentaal woonhuis

Interieur

Optimaal licht in monumentaal woonhuis

Door: Petra Starink | 12-03-2018

In een monumentaal pand in Amsterdam heeft Jasper Grool Architect een tweelaagse bovenwoning compleet vernieuwd. Door het volledig te strippen zijn karakteristieke elementen en uitzichten teruggevonden, en benut middels een eigentijds en open interieur.

Optimaal licht in monumentaal woonhuis

De woning is zo georganiseerd dat alle ruimtes optimaal licht hebben gekregen. De leefkeuken en leefruimte benutten alle ramen, en op zolder hebben alle ruimtes ramen gekregen waardoor het daglicht op meerdere plekken de woning binnenkomt. Een nieuwe dakkapel zorgt voor licht in het trappenhuis en toilet en komt door de open trap in de leefruimte. Het terras heeft ramen naar beide kamers en de overloop.

Ruimtes met elkaar in verbinding

Enkele ingrepen hebben ervoor gezorgd dat alle ruimtes met elkaar in verbinding staan. De trap is deels open, waardoor de leefruimte en zolderetage met elkaar in contact staan. Op de zolder is de overloop een plek die alle plekken verbindt en van alle kanten daglicht toelaat. De slaapkamer staat via een nieuw raam in contact met het terras, de voorkamer via het terras met de slaapkamer, en de badkamer staat in open verbinding met de voorkamer.

Verbinding met historische binnenstad

De woning is modern afgewerkt waarbij de details zorgen voor rust en ook een sterke verbinding met de historische binnenstad. De ramen hebben geen lijsten of vensterbanken en vormen duidelijke openingen in de muur tussen de woning en de stad.

Projectgegevens
Locatie: Centrum Amsterdam
Opdrachtgever: Particulier
Projectarchitect en ontwerp: Jasper Grool
Bruto vloeroppervlakte (m2) 114
Netto vloeroppervlakte (m2) 90
Fotografie: Peter van der Knoop Architectuurfotografie

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.