Papierloos paviljoen en auditorium

Evenementen, Interieur, Project kort

Papierloos paviljoen en auditorium

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-01-2022

Superimpose ontwierp in opdracht van het Consulaat-Generaal van Nederland in Guangzhou (China) een klein paviljoen voor de Guangzhou Design Week van 2021. De doelstelling was om met dit paviljoen de Nederlandse ontwerpstrategieën in China te laten zien.

De architect werkte voor dit project samen met het Nederlandse Consulaat, multimediadesigner Shard Island en lichtinnovator en leverancier Signify. Als reactie op de beperkingen die gepaard gaan met de corona pandemie, ontwerp Superimpose het paviljoen om papierloos en op afstand toegankelijk te zijn. Daarnaast is het ontwerp bedoeld om conventionele methoden voor het presenteren van inhoud in exposities uit te dagen.

Auditorium

Het paviljoen bevindt zich op een klein tentoonstellingsterrein van 48 vierkante meter. Om een intieme sfeer te creëren voor het delen van ontwerpen, scheidt een halfronde muur een klein auditorium van de tentoonstellingshal. De gebogen wand zorgt natuurlijk voor een comfortabele circulatie en laat mensen van beide kanten de zaalruimte betreden. Het auditorium heeft trappen, die zitplaatsen bieden met een optimaal zicht op het podium.

Verder maakt het integrale ontwerp kleinschalige live presentaties en discussies mogelijk. Bovendien biedt het online en vooraf opgenomen offline videopresentaties. Dit ter vervanging van de typische grootschalige en niet-gerichte presentaties. Een QR-code bij de ingang van het paviljoen geeft meer informatie over de inhoud van de tentoonstelling. Een papierloos alternatief voor de typische kartonnen posters, pamfletten en boekjes.

LEDs als Hollandse bloemenvelden

Om bezoekers door de kracht van kleur naar de stand te lokken, zijn 124 lineaire LED-verlichtingsarmaturen in 4 horizontale banden aan de buitenkant van de halfronde muur gemonteerd. De horizontale banden zijn een abstracte weergave van de typisch kleurrijke Hollandse bloemenvelden. Multimedia designer Shard Island ontwikkelde een interactief script voor de paviljoenverlichting. Wanneer er een evenement plaatsvindt in het paviljoen, zet het realtime presentaties direct om in abstracte kleuren via de LED-verlichting op de gebogen buitenmuur. Deze innovatieve weergave wordt bereikt door de presentaties te streamen via een draadloos transmissiesysteem en met geavanceerde interactieve multimediatechnologie.

Het paviljoen is voornamelijk opgebouwd uit wit geschilderde gipsplaat, terwijl een geborstelde metalen fineerlaag op de gebogen wanden de LED-verlichting reflecteert. Op de trappen van het auditorium is donker tapijt gebruikt om de akoestische situatie te verbeteren. De LED-verlichting wordt na de tentoonstelling gedemonteerd en hergebruikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.