Restauratie Raadhuis Maarn

Interieur

Restauratie Raadhuis Maarn

Door: Petra Starink | 28-02-2017

Het kantoor van architectenbureau A&R10 is gehuisvest in het Raadhuis van Maarn. Na 10 jaar leegstand is het rijksmonument weer tot leven gekomen. Architecten Lillian Brinks en Joost van Nes hebben zelf een grote bijdrage geleverd aan het behoud, de herbestemming en de restauratie van het rijksmonument.

Gemeentekantoor

Het voormalige raadhuis werd in 1925 in traditionele stijl ontworpen door J. Pothoven. Tot 2006 deed het rijksmonument dienst als gemeentekantoor, maar na een gemeentelijke fusie verloor het pand zijn functie. De gemeente besloot het rijksmonument te verkopen aan de hoogste bieder. Een lang proces volgde, waarin de verkoop werd tegengehouden en een herbestemmingsplan werd gemaakt. Vervolgens moest voldoende geld worden opgehaald voor het doen van een marktconform bod. Daarvoor is onder meer proudfunding ingezet, en hebben lokale ondernemers zich ingekocht. Samen met de Stichting Vrienden Raadhuis Maarn en Het Oude Raadhuis Beheer, nam A&R10 het rijksmonument van de gemeente over.

Van kelder naar architectenbureau

Het eigendom van het Rijksmonumentale Raadhuis is horizontaal gesplitst, waarbij A&R10 het souterrain kreeg. “We haalden alle niet-originele muren weg”, vertelt Joost van Nes. “Bij het slopen stuitten we op tralies. Onder de trappen van het bordes had namelijk ooit een politiecel gezeten. Om recht te doen aan de historie van het gebouw, hebben we deze ruimte niet afgewerkt. In plaats daarvan hebben we grote glazen deuren geplaatst, met ruiten die op authentieke wijze van stopverf zijn voorzien. Vanuit onze spreekkamer kijken we nu zo de politiecel in.”

Fotografie: Suzanne Paap Fotografie Zinnenprikkelend
Voorzijde Raadhuis- Ted Kuijpers

Bekijk de video voor, tijdens en na de verbouwing

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.