State of the (he)art

Actualiteiten, Interieur, Nieuws, Project kort

State of the (he)art

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-08-2023

De opening van het vernieuwde kantoorpand van Kuijpers in ‘s-Hertogenbosch is het eindresultaat van een project waarin bestaande panden zijn gerenoveerd en een circulaire tussenbouw is toegevoegd. Het interieur is ontworpen door DOOR waar de overtuiging heerst dat een huisvesting de plek kan zijn die laat zien waar je als organisatie voor staat.

Het nieuwe pand van installateursbureau Kuijpers is een combinatie van twee bestaande panden en een tussenruimte – voorheen parkeerplaats – die is dichtgemaakt. Bij de renovatie is er specifieke aandacht geweest voor hergebruik, circulariteit en een inrichting die mensen stimuleert om samen te werken en met elkaar in contact te gaan. Daarbij fungeert het pand ook als visitekaartje om haar klanten te laten zien dat het mogelijk is om met relatief weinig middelen een gezond en comfortabel werkklimaat te realiseren.

De verduurzaming en revitalisering heeft plaatsgevonden onder de vlag van ‘Gebouw vol Energie’, een initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch. De gemeente beoogde met dit project de transitie naar energieneutraliteit in de gebouwde omgeving te versnellen. Iets dat Kuijpers vanuit zijn ambitie om een betere wereld door te geven aan de volgende generatie van harte ondersteunt. ‘We hebben hierbij steeds een realistisch verduurzamingscenario in het achterhoofd gehouden, waarbij een energieke en comfortabele omgeving voor onze mensen voorop stond’, aldus Kuijpers.

Interieur

Het interieur is van DOOR die aangeeft ‘De revitalisatie van het Zuiderkruis 15 en 17 voor Kuijpers zal als voorbeeld dienen hoe je een echt gezond en comfortabel werkklimaat maakt en op een efficiënte manier een bestaand kantoorgebouw verduurzaamt. Het gebouw wordt een showcase waar natuur en techniek samengaan. State of the art techniek wordt gecombineerd met natuurlijke principes. High tech en low tech dus. Door de circulaire nieuwbouw krijgt het kantoor letterlijk en figuurlijk een vitaal hart. Een plek waar medewerkers trots en energiek van worden!’

Groen

Om dit te realiseren heeft iedere verdieping zijn eigen thema met bijbehorende kleuren. Verder is er alles aan gedaan om mensen in beweging te brengen en te houden; bijvoorbeeld door de fraaie houten trap die uitnodigt om de liften letterlijk links en rechts te laten liggen. Bovendien is er veel groen toegepast in de vorm van echte planten. Dit in het kader van een aangenaam en gezond binnenklimaat. DOOR haalde hiervoor inspiratie uit de natuur en landschappen rondom ‘s-Hertogenbosch.

Wat in het ontwerp in het oog springt is een nieuwe circulaire tussenbouw. Een transparant, centraal bouwdeel, ook wel het verbindingshart genoemd. Hier zijn onder meer de receptie, een werkcafé en het vergadercentrum te vinden. De tussenbouw verbindt niet alleen de gebouwen met elkaar, maar stimuleert ook ontmoeting.

Foto’s: Peter de Koning
Artist impressions: DOOR

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.