Transformatie en renovatie Trippenhuis

Interieur

Transformatie en renovatie Trippenhuis

Door: Petra Starink | 06-11-2019

In het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) gehuisvest dat ruimte biedt aan medewerkers en gasten. Office Winhov heeft het gebouw gerenoveerd. Het gebouw heeft een nieuwe entree en het auditorium is vernieuwd.

Hollands classicisme

Het Trippenhuis maakt deel uit van een complex van meerdere gebouwen. Het werd ontworpen door Justus Vingboons en is tussen 1660-1662 gebouwd voor de gebroeders Louis en Hendrick Trip, wapenhandelaren. Het Trippenhuis is een van de laatste voorbeelden van het Hollands classicisme in Amsterdam en geldt als een van de belangrijkste voorbeelden van de Nederlandse architectuur uit de Gouden Eeuw. 

Wandafwerking en plafonddecoratie

De ruimtelijke indeling van het Trippenhuis wordt gekenmerkt door een structuur van zalen en kamers langs de gevels. Deze zalen, zoals bijvoorbeeld de Rembrandt-zaal  worden gedefinieerd door hun gebruik, proportie, wandafwerking en plafonddecoratie.

Ontwerpmotieven

In het nieuwe gedeelte van het complex keren ontwerpmotieven uit het historische gebouw op eigentijdse wijze terug. Nieuwe voorzieningen, ondersteunende faciliteiten en alle techniek zijn naadloos in het ontwerp ingepast.

Gevels met bronzen panelen

De gevels aan de straatkant en het binnenhof zijn bekleed met gegoten, bronzen panelen, dit is een verwijzing naar de ‘metaalhandel’ van de oorspronkelijke bewoners.

Met de nieuw toegevoegde ontvangstruimte en auditorium heeft de KNAW een gastvrij en representatief gezicht naar de stad gekregen.

Fotografie: René de Wit, Max hart Nibbrig

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.