Werkplekken voor innovatieve start-ups in Manufactuur

Interieur

Werkplekken voor innovatieve start-ups in Manufactuur

Door: Petra Starink | 20-11-2017

Manufactuur is een herbestemming van één van de fabriekshallen van Leolux. Twee royale kantoorruimtes zijn in een  leegstaand pand  ontwikkeld als een plek voor creatieve en innovatieve bedrijven. Inmiddels hebben ruim 20 bedrijven er hun intrek genomen en is de focus verschoven naar startende ondernemers. Manufactuur opende een nieuwe ruimte in Venlo, met 74 nieuwe werkplekken voor innovatieve start-ups.

Designmeubelen

In het verleden werden in het gebouw nog alle Leolux designmeubelen geproduceerd. Vanaf de jaren negentig verhuisden steeds meer productie-afdelingen naar een modern onderkomen. De bakermat van Leolux kwam gedeeltelijk leeg te staan. Deze ontwikkeling lag aan de basis van Manufactuur, vertelt Leolux directeur Patrick Schreudering: ‘Op deze plek is het familiebedrijf Leolux tachtig jaar geleden ontstaan en uitgegroeid tot een internationale designmaker. Deze fabrieksruimte werd overbodig, omdat we steeds efficiënter gingen produceren en minder voorraden hoefden te houden. Op dat moment hebben we besloten om het pand een nieuwe bestemming te geven, helemaal volgens de laatste inzichten op het gebied van duurzaamheid.’

Duurzame herbestemming

Slopen was voor Leolux geen optie. Er is gekozen voor een “duurzame herbestemming” van het pand, daarbij geholpen door 2.0 Architecten, inmiddels een van de vaste bewoners van Manufactuur. ‘Het hele pand werd gestript en opnieuw opgebouwd, waarbij  zoveel mogelijk historische elementen zijn behouden. Er is gebruik gemaakt van gerecycled aluminium en isolatiemateriaal, en maar liefst zeven grondstoffen met een Cradle to Cradle certificaat, dit in de geest van onze eigen duurzaamheidsdoelen en passend bij de ideeën van de gemeente Venlo.
Elektriciteit voor het hele pand wordt opgewekt  met zonnepanelen en de warmte en koeling komen uit een WKO-installatie in de grond.

Oude delen fabriek bewaard gebleven

Het nieuwe gedeelte van Manufactuur is gevestigd in de oude Leolux stoffeerderij. Net als in het eerste deel is hier het beeld van de oude fabriek bewaard gebleven, zoals de houten fabrieksdaken en de grote ramen. Alle ruimten zijn geschikt gemaakt voor modern kantoorgebruik. Met geluids- en lichtisolatie en  alle noodzakelijke voorzieningen,  zoals snelle communicatieverbindingen, printers, bureaus, kasten en een pantry.’ Voor de energievoorziening maakt ook fase twee van Manufactuur gebruik van zonnecellen en een WKO installatie.

De werkplekken worden verhuurd aan starters uit  creatieve en innovatieve disciplines. De ruimte is geëxploiteerd door Leolux, in samenwerking met Innovation Hub Venlo.

Bekijk de video

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.