Architect is geen loopjongen

Architect is geen loopjongen

Interview
Door: Peter de Winter | 23-03-2011

Fons Verheijen van VVKH architecten is kwaad. Wat zijn woede wekt, is dat hij door ‘Design and Build’- contracten niet welkom is op de bouwvergadering. Een slechte zaak, aldus Verheijen. Als er voorstellen zijn ter wijziging, veelal bezuiniging, kan de architect niet de achtergronden en bedoelingen van zijn ontwerp verdedigen. Hij wil dat architecten (weer) een nadrukkelijke stem krijgen in de bouwvergadering.

Design and Build in zijn huidige vorm degradeert de architect tot loopjongen van aannemers en projectontwikkelaars die gebouwen vooral zien als omzet en handel. Erkend moet worden dat gebouwen meer zijn dan dat. Over de rol van de architect bij ongewijzigd beleid is hij somber. Lobbyen zit volgens hem niet in de aard van het beestje en dat spijt hem genoeg. Met een krachtiger stem in het Haagse zouden architecten minimaal een plek op de bouwvergadering kunnen afdwingen en een vorm van toezicht. En dat is bitterhard nodig om duidelijk te maken dat met de functionele en esthetische kwaliteit van een gebouw en zijn omgeving een nadrukkelijk maatschappelijk belang gemoeid is.

De integrale tekst van dit interview staat in ArchitectuurNL #02.
Klik hier voor een gratis kennismakingseditie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

 1. Herman

  Misschien een goede reden om bij de volgende verkiezing van voorzitter van de BNA een professionele lobbyist te kiezen, niet noodzakelijk een architect. Iemand die de weg in Den Haag kent alsmede het klappen van de haagse zweep. Kijk naar de vorige en huidige voorzitters van Bouwend Nederland. Daar zijn architecten geen partij voor.

  Reageer
 2. jaco d. de Visser

  Goed verhaal! Applaus. Helaas heeft onze beroepsgroep vertegenwoordigers (BNA)het hele vak al weggegeven op alle niveaus.
  Enige methode is de hard way.
  Met zijn allen een jaartje of langer niet meedoen of de BNA of o.g. als enige aanbestedende partij waardoor we zelf weer kunnen bepalen hoe ons werk eruit ziet.

  Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.