Balanceren tussen tabula rasa en herbestemmen

Balanceren tussen tabula rasa en herbestemmen

Interview
Door: Peter de Winter | 15-12-2011

Een vastgeklonken mening over hoe ze haar kersverse juryvoorzitterschap van de Gulden Feniks gaat invullen heeft ze nog niet. Net zomin als over hoe ze renoveren en transformeren gaat promoten. Een gesprek met Karin Laglas is meer hardop nadenken en ideeën aftasten. Het maakt duidelijk dat vakmanschap nodig is voor werken binnen het bestaande, dat goede ontwerpers kunnen toveren met ruimte en dat we moeten durven slopen. Volgens haar gaat het om de balans tussen tabula rasa en herbestemmen.

Prof ir Karin Laglas (sinds begin 2011 decaan TU Delft) wil juryvoorzitter van de Gulden Feniks zijn omdat ze een nadrukkelijke trendverschuiving ziet in de bouwopgaaf van nieuwbouw naar vernieuwen binnen het bestaande. “En dat gaat over veel meer dan alleen gebouwen renoveren. Waar ik op doel is echte vernieuwing en dat is morgen nog niet over.”

Gebouwde omgeving

De verstedelijking gaat volgens haar intussen gewoon door. “Dat betekent dat we plannen moeten ontwikkelen binnen de gebouwde omgeving. Als je daarbij rekening houdt met de demografische ontwikkeling, economische groei die uitblijft en er de inmiddels forse leegstand van de kantorenvoorraad bij optelt, dan is het logisch dat we in het bestaande moeten gaan opereren. Om daar een succes van te maken, is het beslist nodig dat we de bestaande omgeving op een kwalitatief goede manier gaan benaderen. Precies daarover gaat de Gulden Feniks. De prijs stimuleert goed omgaan met het bestaande. Daarbij vind ik vooral het bestaande vernieuwen belangrijk.”

Sloopkaart van Nederland

Een sloopkaart van Nederland die duidelijk maakt wat nog te redden is en wat tegen de vlakte moet, vindt ze in theorie een goed idee. “Maar zo’n kaart werkt onvermijdelijk speculatie in de hand. En vergeet de politieke reacties niet. Wie aangewezen wordt om te transformeren steekt de vlag uit en wie op de nominatie staat voor sloop loopt onmiddellijk naar het rijk voor financiële compensatie. Inhoudelijk is een sloopkaart een prima oplossing, maar praktisch, tactisch en politiek is het een onwerkbaar instrument.”

De integrale tekst van dit interview staat in ArchitectuurNL #08. Klik hier voor een gratis kennismakingsexemplaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.