Op zoek naar dwarsverbanden

Op zoek naar dwarsverbanden

Interview
Door: Peter de Winter | 08-02-2012

Eind vorig jaar stelde het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie acht miljoen euro beschikbaar voor private investeerders die willen participeren in de creatieve sector. De bouw valt buiten deze sector, architectuur hoort er wel bij. Volgens Victor van der Chijs, managing partner van OMA en boegbeeld van de creatieve industrie, is het geld niet speciaal bedoeld voor architecten. Waar het wel om gaat, is kansrijke ideeën. Architecten zullen dus op zoek moeten gaan naar dwarsverbanden door in samenwerking met andere creatieve disciplines kansrijke ideeën en concepten te ontwikkelen.

Vernieuwende initiatieven

Het innovatiefonds MKB+ stelt acht miljoen euro beschikbaar  voor private fondsen die willen investeren in de topsector creatieve industrie. Investeerders in de creatieve industrie krijgen uit dit nieuwe innovatiefonds hun bijdrage verdubbeld. Doel van het fonds is creatieve starters beter toegang geven tot (risico-)kapitaal. Het fonds verdubbelt elke euro die private investeerders in een project uit de creatieve industrie steken. Op deze manier kunnen vernieuwende initiatieven in architectuur, mode, design, gaming en nieuwe media sneller op de markt komen.

Creatieve industrie

In 2011 heeft het kabinet negen topsectoren benoemd: Agrofood, Tuinbouw en uitgangsmaterialen, High Tech, Energie, Logistiek, Creatieve Industrie, Life sciences, Chemie en Water. Doel is om deze economische sectoren gericht te versterken, om Nederland als kenniseconomie een top 5-positie in de wereld te laten behouden. Hierbij is een goede wisselwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid van belang.
Per sector is een topteam samengesteld, waarin een boegbeeld uit het bedrijfsleven, een wetenschapper, een ambtenaar en een ondernemer uit het midden- en kleinbedrijf plaatsnemen. Zij stellen een actieagenda voor hun sector op, waarin ambities, adviezen en een plan van aanpak voor hun sector geformuleerd staan.

De integrale tekst van dit interview staat in ArchitectuurNL #01.
Klik hier voor een gratis kennismakingsexemplaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.