Renovatie hoort in architectonisch domein

Renovatie hoort in architectonisch domein

Interview
Door: Peter de Winter | 31-08-2011

Rick Wessels, bureaudirecteur van biq stadsontwerp uit Rotterdam, steekt meteen van wal met te zeggen dat De gulden Feniks geen architectenprijs is. Architectuur speelt hooguit een rol in de beoordeling en dat vindt hij een kwalijke zaak. “Als je je wilt afficheren als dé prijs voor de bestaande voorraad, en je bedoeling is die opgaaf op een hoger plan te trekken, dan kan je niet om de architectuur heen.”

Beperkte middelen

In één adem vraagt hij aandacht voor de aanpak van de grote voorraad ‘middle of the road’- complexen die opdrachtgevers met zeer beperkte middelen laten renoveren. Dergelijke renovatieprojecten komen door hun simpliciteit volgens hem nooit in aanmerking voor een nominatie, laat staan dat ze ooit als prijswinnaar uit de bus komen. Dat is volgens hem geen ‘jalousie de metier’ of muggenzifterij, maar een belangrijke omissie.

Veredelde nieuwbouw

De jury van de Gulden Feniks (voorheen NRP, red.) doet enorm haar best projecten te nomineren die geen renovatie, maar veredelde nieuwbouw zijn, zegt Wessels. Het is kennelijk een bewuste keuze te kiezen voor ‘voorbeeldige’ projecten. De vraag die zich dan meteen aandient, is voor wie die projecten voorbeeldig zijn. Weliswaar ontstijgen de projecten de grijze middenmoot, maar ze raken op geen enkele manier aan de dagelijkse renovatiepraktijk van de generieke stroom. De genomineerden zijn uitsluitend voorbeeldig voor zichzelf en soortgelijke projecten. Er gaat geen enkele voorbeeldwerking vanuit. Dat kan niet het doel van de renovatieprijs zijn.”

De integrale tekst van dit interview staat in ArchitectuurNL #05. Klik hier voor een gratis kennismakingsexemplaar.

 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.